BH Telecom od aprila pušta u rad 4G mrežu

Usluga 4G mreže koju će pružati BH Telecom biće dostupna u svim većim gradovima u našoj zemlji već u toku aprila ove godine, kazala je za Nađa Lutvikadić Fočo, portparolka BH Telecoma.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 19.03.2019 11:31
Do kraja 2019. godine se u skladu s najavljenom dozvolom očekuje kontinuirano širenje teritorijalne pokrivenosti. Trenutno se provode aktivnosti nadogradnje, zamjene, postojećih baznih stanica – dodala je Lutvikadić Fočo. 

Podsjećanja radi, Vijeće ministara je na posljednjoj sjednici usvojilo odluku o uvjetima za dodjelu dozvola za pružanje usluga 4G mreže. Prema ovoj odluci, frekventni spektar za 4G mrežu će biti podijeljen na tri jednaka dijela i dodijeljen trima dominantnim operaterima u BiH, BH Telecomu, m:telu i Eronetu. Za dobijanje dozvole oni će morati uplatiti po 17,5 mil KM u pet jednakih rata. 

Jedan od osnovnih uvjeta kojeg će morati ispuniti je da u narednih pet godina svaki od njih osigura 90 posto pokrivenosti teritorije BiH, te 80 posto putnih pravaca, uključujući mostove i tunele. 

Ono što sada predstoji je provođenje odluke Vijeća ministara, odnosno dodjela dozvola telekom operaterima. 

Time će BiH prestati biti jedina država u Evropi koja nije uvela 4G mrežu, a u svijetu postoji samo još nekoliko država, poput Kube, Sjeverne Koreje, Bocvane i slično, u kojima nije uvedena ova vrsta usluge.

(indikator.ba)