Salkić: Poziv privrednicima u BiH da investiraju u Srebrenicu

U naselju Sućeska kod Srebrenice u toku je izgradnja farme pilića, u vlasništvu Safeta Alića iz ovog mjesta, koji u ovaj projekat planira investirati oko dva miliona KM.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 12.03.2019 13:28
Gradilište buduće farme, čiji će kapacitet biti oko 100.000 pilića, posjetio je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je dao podršku investitoru Aliću. Ovaj Srebreničanin godinama živi u Švicarskoj, a u ovoj zemlji posjeduje i vlastitu firmu koja uspješno posluje, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

- Ako bude sve teklo po planu i ako budem imao podršku nadležnih institucija, planiram da projekat bude završen naredne godine. Imam dogovorenu i kompaniju koja će otkupljivati piliće. Prema mojim procjenama, na ovoj farmi će biti zaposleno 10 radnika - ispričao je Alić, koji je vlasnik motela i restorana „Alić“ koji se nalazi u centru Srebrenice.

Potpredsjednik Salkić je naglasio da je za povratnike i povratničke zajednice važna obnova infrastrukture i socijalna pomoć koja im se pruža, ali da će radna mjesta odrediti mjesto življenja ovih ljudi.

- Investitoru Aliću čestitam na odluci da investira u svoj rodni kraj i zaposli svoje komšije. One koji mogu i trebaju pomoći realizaciju ovog projekta pozivam da pomognu, jer od uspjeha ove i drugih investicija zavisit će opstanak na ovim prostorima - kazao je Salkić.

Ovakva investicija je, kaže, veliko ohrabrenje i najbolji primjer da naši građani, koji žive u inostranstvu, žele investirati u domovinu.

- Istovremeno, ovo je poziv i privrednicima u Bosni i Hercegovini da investiraju u ovaj dio naše zemlje, te na taj način podrže povratničku populaciju. Od nadležnih institucija očekujemo da u narednom periodu još snažnije podrže privredne aktivnosti, te izdvoje više sredstava za zapošljavanje, jer radna mjesta su glavni preduslov za opstanak ljudi u ovim krajevima - kazao je Salkić tokom posjete.

(Fena)