Čampara: Podržat ćemo kandidata opredijeljenog za euroatlantske integracije

Novoizabrani dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta, Aljoša Čampara (SDA) najavio je da će za drugog dopredsjedavajućeg Doma, koji treba da bude iz reda srpskog naroda, Stranka demokratske akcije podržati onog kandidata koji je opredijeljen za državu Bosnu i Hercegovinu i euroatlantske integracije.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 20.02.2019 15:36
Voljeli bi da to bude neko iz stranaka probosanske orijentacije - dodao je Čampara.

Upitan zašto danas članovi SDA nisu podržali izbor Žarka Vujovića iz Socijaldemokratske partije (SDP), Čampara je odgovorio da ni SDP nije glasao za izbor bošnjačkog kandidata za dopredsjedavajaćeg Doma iz SDA.

Aljoša Čampara imenovan je danas za jednog od dvoje dopredsjedavajućih Doma naroda Federalnog parlamenta na konstituirajućoj tog Doma koja je u toku.

On je član SDA, a za ovu funkciju je predložen iz Kluba delegata Bošnjaka.

Većinom glasova je izabran i predsjedavajući Doma naroda, a to je Tomislav Martinović (Hrvatska demokratska zajednica BiH), dok većinske podrške nije bilo kada je odlučivano da li će jedan od dva dopredsjedavajuća, u ovom slučaju iz reda srpskog naroda, biti Žarko Vujović (SDP).

Pravila su takva da rukovodstvo Doma, predsjedavajući i dva dopredsjedavajuća, trebaju biti iz različitih konstitutivnih naroda.

(Fena)