Mektić upozorio na mogućnost priliva većeg broja migranata

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas kako se u Grčkoj nalazi blizu 70.000 migranata, koji se kreću prema zemljama Evropske unije, te kako postoji mogućnost da veći broj tih ljudi odabere rutu preko zapadnog Balkana.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 19.02.2019 13:57
Mektić je novinarima kazao kako je to izazvalo zabrinutost predstavnika vlasti u BiH, koji su fokusirani na tri ključne stvari - kako što bolje i efikasnije zaštititi granicu u jugoistočnom dijelu zemlje, gdje migranti ulaze u BiH i kako osigurati korektan i human tretman migranata koji su ušli u BiH, te kako na najbolji način upravljati sigurnosnom situacijom na tom planu.

Upozorio je na veliki broj migranata koji se nalaze u Grčkoj, navodeći kako je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku blizu 300 osoba, što bi moglo dovesti do ozbiljnih problema, te da su u iznalaženje odgovarajućih rješenja u BiH uključene sve institucije državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa.

Istovremeno, ministar Mektić je potvrdio informaciju Sužbe za poslove sa strancima BiH koja je danas objavila kako je u prva dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

Dodao je kako se u tom kontekstu provjeravaju druge činjenice i okolnosti, na temelju čega će biti donijeta odgovarajuća odluka.

(Fena)