Skupština KS izabrala delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su tajnim glasanjem izabrali delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 31.01.2019 14:31
Iz Kluba Bošnjaka to su Aljoša Čampara, Samir Suljević i Zvonko Marić, iz Kluba Hrvata Damir Marjanović, iz Kluba Srba Igor Stojanović i Smiljana Viteškić, dok su iz reda ostalih izabrani Vibor Handžić i Segmedina Srna-Bajramović.

Iz Kantona Sarajevo, prema Uputstvu CIK-a, u Dom naroda FBiH bira se devet delegata, i to tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina, dva iz reda ostalih.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas na plenarnoj sjednici razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Također, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je 9. januara podnio tužbu Sudu Bosne i Hercegovine protiv Centralne izborne komisije BiH jer je "nezakonitim djelovanjem uskratila pravo Kantonu Sarajevo da umjesto 11 delegata, koliko bi trebalo da ima, u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine delegira njih devet".

(Fena)