Salkić: OHR da zaustavi snage koje ne žele jednakost svih građana

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas sa ambasadoricom Mariannom Berecz, šeficom regionalnog Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banja Luci, o trenutnom položaju Bošnjaka u tom entitetu i dugogodišnjim problemima s kojiima se suočavaju.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 30.01.2019 14:38
Salkić je istakao važnost aktivnije uloge OHR-a u rješavanju problema, posebno onih koji se odnose na bosanski jezik, zapošljavanje u javnom sektoru, poštivanje zakonskih propisa, ali i problema poput neustavnog Poslovnika o radu Ustavnog suda RS.

- Pozivam OHR da radi u skladu sa mandatom koji mu je povjeren od strane međunarodne zajednice. Očekujemo da OHR pomogne građanima Bosne i Hercegovine u izgradnji društva jednakih prava i jednakih mogućnosti na teritoriji cijele države – rekao je Salkić.

Nažalost, kako je rekao, danas postoje jake političke snage u BiH, koje su protiv izgradnje društva jednakih mogućnosti svih građana.

- Te snage žele zadržati stanje u kojem će jedan narod imati povlašten položaj u odnosu na druga dva naroda, što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Uloga OHR-a je da takve štetne pojave zaustavi i promijeni - kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

(Fena)