"Operacija" pogon L&R-a u Hercegovini: Radnice odradile prve dane u Češkoj

Prve radnice koje su iz Županije Zapadnohecegovačke (ŽZH) otišle na probni rad u njemačku tvrtku Lohmann&Rauscher odradile su svoje prve dane. Probni rad izvodi se u pogonu u Češkoj. O njihovu angažmanu ovisi hoće li ta poznata njemačka tvrtka, koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme i higijenskih proizvoda, otvoriti novi pogon na području ŽZH-a, piše Večernji list BiH.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 11.01.2019 12:43
Prije početka rada sve žene koje su otišle na probni rad obavile su potrebne liječničke preglede te su im otvoreni bankovni računi. Posao se odvija u tzv. čistim prostorima. 

Iako je na prezentaciji u Grudama krajem 2018. bilo rečeno kako će se svaki vikend vraćati kućama, dogovor je ipak nešto drukčiji. 
Naime, radnicama koje su otišle više odgovara da rade tri sedmice u komadu te da četvrti provedu kod kuće, na što su iz spomenute tvrtke pristali. 

Tvrtka, poznata i po kratici L&R, zapošljava 4500 ljudi, a plan je ako se tvornica izgradi u Hercegovini, tačnije u jednoj od lokalnih zajednica ZHŽ-a, da u njoj radi 200 žena plus tehnička služba, a s vremenom i do 700 njih. Tvrtka je 2015. uprihodovala više od pola milijarde eura, a investicija u Hercegovini, ako se u L&R dogovore, koštat će 6 miliona dolara (oko 5 miliona i 270 hiljada eura). 
Budući da je trenutno na probnom radu tek dio zainteresiranih radnica, sve ostale mogu se prijaviti za drugu turu koja bi u Češku trebala krenuti već u februaru. No, iako se radi o probnom radu, sve dok se ne donese odluka o tome gdje će se graditi novi pogon, radnice koje se pokažu kvalitetnom radnom snagom mogu ostati raditi u pogonu u Češkoj.

(indikator.ba)