Proizvodi iz Kozarca na terenu Roland Garrosa

Enes Kahrimanović privrednik je iz Kozarca pun optimizma u budućnost svoje firme ali i Bosne i Hercegovine. U Austriju je otišao 1991. godine gdje je stekao kapital i znanje, a u rodnom gradu pokrenuo je firmu 2007. godine. Zaposlio je 75 radnika i osigurao egzistenciju za veliki broj porodica.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 20.12.2015 22:33
Osim mene, postoji i mnogo drugih firmi koje su pokrenuli ljudi iz dijaspore i danas uspješno posluju. Ni sekunde se nisam pokajao kada sam se vratio. Mnogo toga je pozitivnog u našoj zemlji i veoma malo negativnog, kaže Kahrimanović.

Novi pogon
Objašnjava da je 2015. godina bila veoma dobra na poslovnom planu jer je u novu proizvodnu halu investirao milion KM. Početkom 2016. godine trebala bi krenuti proizvodnja iz novog pogona. U ovoj godini nismo proširivali krug kupaca, jer naši trenutni kapaciteti ne mogu zadovoljiti potražnju na evropskom tržištu. U idućoj godini očekujemo rast proizvodnje od pet do deset posto, kazao je Kahrimanović.

Austronet trenutno ima 8.000 kvadrata proizvodnih pogona a izvozi više od 95 posto proizvoda. Kompanija proizvodi različite mreže za poljoprivredni, građevinski, sportski program, te za kućnu upotrebu. U poljoprivrednom programu izrađuju mreže za sakupljanje voća i povrća, zaštitne mreže od vjetra, grada, leda, ptica i insekata.

Proizvode sjenila za plastenike, mreže protiv mraza, građevinske mreže za skele ali i reklamne mreže za razne klijente. Firma radi i za BNP Paribas, koji je najveći sponzor teniskih turnira te su na Roland Garrosu radili BNP-ove reklame.

Neupitan kvalitet
Kahrimanović je potcrtao da Austronet prodaje sopstvene proizvode i da nije riječ o lohn poslovima, odnosno da firma proizvodi za drugo preduzeće. Prema njegovim riječima, kvalitet Austronetovih proizvoda nije upitan, a firma gotovo i da nema konkurenta u jugoistočnoj Evropi u proizvodnji različitih mreža.

(Faktora.ba)