Savez samostalnih sindikata BiH proširio članstvo

Glavni odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH na današnjoj sjednici jednoglasno je donio odluka o udruživanju u Savez samostalnih sindikata BiH.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 20.12.2015 17:38
U saopćenju za javnost Informativna služba Sindikata PPDIVUT BiH navodi da je ta odluka donesena „nakon višemjesečnih konsultacija i na inicijativu organa Saveza samostalnih sindikata BiH i drugih granskih sindikata“.

U obrazloženjima koje su podnijeli predsjednik SSSBIH Ismet Bajramović, predsjednik granskog sindikata metalaca Bajro Melez i predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić posebno je ukazano da sadašnja društvena kretanja i položaj članstva i radnika zahtijevaju zbijanje sindikalnih redova i integriranje sindikalnog djelovanja u sve zaoštrenijoj borbi za ostvarivanje prava radnika u dostizanju ciljeva socijalne pravde.

Avdagić je tom prilikom podsjetio da je Sindikat PPDIVUT BiH bio jedan od osnivača Saveza samostalnih sindikata BiH i aktivan učesnik u djelovanju zajedničkih organa sve do decembra 2003. godine, te da su prestali svi razlozi koji su doveli do izdvajanja iz Saveza prije dvanaest godina.

- Naglasio je da su sadašnji kadrovi Saveza i određenog broja drugih granskih sindikata često isticali potrebu da djelujemo zajednički, a već duži period iskazuju značajno razumijevanje prema PPDIVUT-u, dajući punu podršku aktivnostima koje realizira na terenu, kao i aktivnostima u obrazovanju sindikalnih kadrova - navodi se.

Za ovakvu odluku, istakli su Bajramović i Melez, postoji puno opravdanje, jer se time stvaraju dodatne prednosti za ostvarenje interesa članstva posebno u procesima dalje demokratizacije u BiH, kao i u pružanju još snažnije stručne pomoći i ostvarivanju radničke i sindikalne solidarnosti.

(Fena)