Članovi UO PIC-a: Privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas delegaciju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 05.12.2018 15:21
Oni su upoznali političke direktore iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te o procesu konstituisanja vlasti na svim nivoima.

Istaknuta je opredijeljenost za ispunjavanje uslova za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji i za nastavak provođenja reformi u BiH. Izraženo je uvjerenje da će, uprkos trenutnoj situaciji, doći do napretka u procesu evroatlantskih integracija BiH.

Komšić i Džaferović su naglasili da će u narednom periodu prioritet biti ubrzanje procesa integracije BiH u EU i NATO, te provođenja socioekonomskih reformi, koje će osigurati stabilnost i društveno-ekonomski razvoj. Cilj tih reformi je poboljšati životni standard građana, unaprijediti vladavinu prava i javnu upravu. Izražena je spremnost da se pojačaju napori u borbi protiv korupcije.  

Članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira su čestitali članovima Predsjedništva BiH Komšiću i Džaferoviću na izboru, te izrazili očekivanje da će brzo doći do formiranja nove vlasti na svim nivoima. Iskazali su podršku BiH i naglasili neophodnost ulaganja dodatnih napora u reformskim procesima. Podsjetili su na obavezu poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir, te su iskazali čvrstu privrženost suverenitetu  i teritorijalnom integritetu BiH. 

Komšić i Džaferović su izrazili zahvalnost zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na podršci koju su do sada pružile BiH, te izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(Fena)