Sindikat policije RS-a peticijom traži povećanje plaća za 35 posto

Predsjednica granskog Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a Anica Jondić predala je danas u Vladi RS-a peticiju, kojom ovaj sindikat traži otvaranje socijalnog dijaloga o povećanju plata za 35 posto.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 08.11.2018 14:08
Očekujemo pozitivan stav Vlade RS kao poslodavca kada napravi uvid u peticiju i kada više ne bude imala nikakvu dilemu o ličnim stavovima radnika MUP-a RS - kazala je Jondić.

Tvrdi da se zahtjev za povećanje plata radnicima MUP-a "mora realizovati u periodu utvrđivanja nacrta i prijedloga budžeta za 2019. godinu“.

-Svako odsustvo pregovora, a time i dogovora u tom perodu, značilo bi da Vlada nema ozbiljne namjere, jer kreiranjem budžeta za narednu godinu daje se i jasan odgovor drugoj strani da su spremni da se na tome suštinski radi - dodala je Jondić.

Ponovila je da su pripadnici MUP-a RS najlošije plaćeni u BiH, odnosno da su im plate niže od plata njihovih kolega u svih deset kantona Federacije BiH, te ostalih bh. policijskih agencija.

Jondić je navela da je plata policajaca u RS-u od maja do jula ove godine iznosila 800 KM u koju je bio uključen radni učinak, topli obrok, dio regresa i povećanje na osnovu otežanih uslova rada. Od jula ove godine sa svim navedenim dodacima plata policajca iznosi, izjavila je, 830 KM.

(Fena)