CIK: Podzakonskim aktom riješiti izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine su na sjednici održanoj danas odlučili da će usvojiti podzakonski akt o načinu izbora budućih delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 31.10.2018 13:36
Naglasili su da je na njima odgovornost da provedu rezultate Općih izbora te da konačno riješe problem formiranja tog doma, kako bi izbore priveli kraju.      

Međutim, članovi CIK-a se nisu uspjeli dogovoriti da li će za broj mandata koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2103. godine. Za prvu opciju izričito su bili članovi Suad Arnautović i Ahmed Šantić, dok predsjednik CIK-a Branko Petrić očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu. Za drugu opciju bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković.

Stručnoj službi CIK-a je naloženo da u pripremi prijedloga akta napravi dvije opcije o raspodjeli mandata delegatima u Dom naroda FBiH o kojima će članovi CIK-a raspravljati ili na jednom od narednih kolegija ili sjednica.

Članovi su razgovarali i o Ustavu Federacije BiH, jer Ustavni sud BiH još nije odlučio o apelaciji bivše predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja je osporavala dio Ustava FBiH koji propisuje da iz svake kantonalne skupštine, ako je i izabran u nju, mora biti delegiran u Dom naroda FBiH najmanje jedan  predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Najavljeno je da će početkom naredne sedmice biti potvrđeni rezultati Općih izbora. 

(Fena)