Cormack: U nedjelju glasanje bazirajte na činjenicama, a ne na strahu

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack apelirala je danas na građane da u nedjelju, 7. oktobra, kada izađu na biračka mjesta glasanje baziraju na činjenicama, a ne na strahu.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 04.10.2018 15:54
U poruci upućenoj bh. građanima koji u nedjelju izlaze na Opće izbore pozvala ih je da ostanu fokusirani na ključna pitanja kao što su privreda, obrazovanje, korupcija i zdravstvena zaštita te da odbace prazna obećanja tako što će svojim glasom na lidere prenijeti odgovornost.

- Vi ste ti koji birate i niko više. Izuzetno poštujem građane BiH i nije moje da vama govorim ko je najbolji da vodi vašu zemlju. Moj jedini cilj je da apeliram da vi donesete odluku, da cijenite svoju odgovornost za odluku o tome ko će vas predstavljati u naredne četiri godine - dodala je.

Ocijenila je da je upravo to način da građani aktivno učestvuju u izgradnji budućnosti zemlje, ali napomenula je da uloga birača ne završava popunjavanjem glasačkog listića nego je potrebno da nastave i dalje tražiti od političara odgovornost za ono što su obećali.

- Smatrati ih odgovornim za poboljšanje svakodnevnog života građana na konkretan način. Već imate brojna sredstva koja su vam potrebna da biste i dalje bili angažirani u građanskom društvu i političkom procesu - mišljenja je Cormack.

Smatra da su profesionalni, nepristrasni mediji jedno od ključnih sredstava u borbi za transparentnost i odgovornost, a drugo sredstvo su građanske organizacije koje se bore za jačanje građanskog društva čineći to zajedničkim istupanjem u svrhu predstavljanja interesa građana.

Kako je navela u video poruci koju prenosi Ambasada SAD-a u BiH, demokratski proces može biti frustrirajući, ali je glas birača ključan za ostvarenje sigurnosti, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta koje građani BiH zaslužuju.

- Glasanje u nedjelju samo je prvi korak na tom putu te apeliram na vas da napravite taj korak, radi sebe samih, svoje djece i budućih generacija ove zemlje - zaključila je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

(Fena)