CIKBIH - Izrečene novčane kazne za dva politička subjekta i dva kandidata

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je donijela odluke kojim su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata, saopćeno je iz CIK-a BiH.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 04.10.2018 13:13
Politička stranka, Stranka demokratske akcije (SDA) odgovorna je što je Bego Gutić, kandidat političke stranke za Skupšinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH dana 13. septembra na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, mjesna zajednica Treštenica, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je vodila predizbornu kampanju koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu spola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih spolova - navodi se u saopćenju.

Zbog toga joj je, na osnovu Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM. 

Kako se u saopćenju, nadalje, navodi, Bego Gutić, kandidat SDA za skupštinu Tuzlanskog kantona oglašen je odgovornim iz istih razloga kao i stranka kojoj pripada, te mu je izrečena novčana kazna u identičnom iznosu (5.000 KM).

Istovremeno, iz CIK-a navode da je politička stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovorna što je Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, dana 22. septembra na predizbornom skupu u Bileći koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Stoga joj se, na osnovu Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000. KM.

Iz istih razloga, Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH, oglašen je odgovornim i izrečena mu je novčana kazna u istom iznosu od 5.000 KM.

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv odluka se mogu podnijeti žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.                                          

(Fena)