Mostar: 120 litara kiše po kvadratnom metru

U protekla 24 sata na području Mostara palo je oko 120 litara kiše po kvadratnom metru te je zbog toga došlo do povećanja nivoa rijeke Neretve, kao i pritoka Radobolje i Bune. Također, porastao je i nivo vode na hidroakumulacijama na rijeci Neretvi.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 16.10.2015 08:59

Kako je saopšteno iz Operativnog štaba Civilne zaštite HNK-a, u pojedinim trenucima razina rijeke Neretve porasla je za oko 5 metara.

Zbog problema odvoda oborinskih voda u Mostaru kao i prigradskim naseljima došlo je do plavljenja i blokiranja pojedinih dijelova grada. Najteža situacija je bila u naselju „Eksperiment“, zatim u Dubrovačkoj, Vukovarskoj, Radićevoj i Ilićkoj ulici te Bakijnoj Luci, dok je Radobolja svojim izlijevanjem ugrozila objekte na Balinovcu.

Vodena bujica koja se slijevala sa Raške gore, djelimično je poplavila prigradsko naselje Raštani pa je blokiran i prilaz ovom naselju. Poplavljen je veći broj stambenih, poslovnih, podrumskih i garažnih prostora.

Prema informaciji dežurnog dispečera, vatrogasci su imali oko 50 intervencija na ispumpavanju vode na području cijelog Mostara.

Zbog obilne kiše, jučer popodne i na području Konjica je bilo problema u odvijanju prometa, kao i u otežanom protoku oborinskih voda koji su izazvali izlijevanje šahtova u više podruma i objekata. Vatrogasci su u ulici Varda 32 od 21:45 do 00:10 sati imali intervenciju jer je došlo do naglog izlijevanja šahtova u podrume i kuće.

Trenutni vodostaj Neretve je 581 cm, Trebižata 339 cm, Krupe 173 cm, Bregave 92 cm i Bune 211 cm, stoji u saopštenju.

(Fena)