U sindikatu UNSA čekaju odluku Vlade Kantona Sarajevo

Da li će prema ranijim najavama doći do pokretanja štrajka na Univerzitetu Sarajevo (UNSA) zavisi od toga da li će Vlada Kantona Sarajevo u danas usvojiti zahtjev Sindikata UNSA o Kolektivnom ugovoru za zaposlene u toj instituciji.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 01.10.2018 11:16
Predsjednik Sindikata  UNSA Jasmin Velagić  podsjeća da je postignut dogovor sa Vladom ali da je Vlada Kantona odustala od tog dogovora u petak.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) je, u skladu sa ranijom najavom za pokretanjem štrajka i Zakonom o štrajku FBiH, oformio Mirovno vijeće za provođenje procesa mirenja nakon što Vlada Kantona Sarajevo  nije pristupila potpisivanju kolektivnog ugovora. 

Sindikat je o tome obavijestio pismenim putem Vladu Kantona Sarajevo i traži da Vlada također formira svoje Mirovno vijeće i organizira sastanak mirovnih vijeća u cilju pronalaženja rješenja za potpisivanje ranije usaglašenog Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu.

U cilju informiranja javnosti o trenutnom statusu kolektivnog ugovora i daljnjim aktivnostima koje SUNSA planira provesti u procesu pripreme i održavanja štrajka, Sindikat će  sutra, 2. oktobra sa rukovodstvom Univerziteta u Sarajevu organizirati konferenciju za štampu u zgradi Rektorata, gdje će se prisutnima obratiti predsjednik SUNSA i rektor Univerziteta u Sarajevu.

(Fena)