Ustavni sud RS: Zaključci NSRS o Srebrenici neobavezujući, nemaju opšte norme

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odbilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda na zaključke u vezi sa Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 24.09.2018 15:06
Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni Zaključci Narodne skupštine RS-a ne sadrže opšte norme.

- Shodno tome Zaključci nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS-a - saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Zbog toga Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih zaključaka sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

Ove zaključke je Narodna skupština RS-a, uz protivljenje Bošnjaka, usvojila na sjednici održanoj 14. augusta ove godine, a između ostalog, njima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. te najavljeno formiranje nove komisije koja bi utvrdila šta se dešavalo u ratu na srebreničkom prodručju.

(Fena)