Žuljević: SDP će predložiti zakon o povećanju minimalne plaće

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine uputit će naredne sedmice u parlamentarnu proceduru nacrt zakona čiji je cilj povećanje minimalne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 11.09.2018 12:02
Kako je na pres-konferenciji izjavio član Predsjedništva SDP-a Aner Žuljević, minimalna plaća trenutno iznosi 45 posto od prosječne, a ta stranka će predložiti desetpostotno povećanje u narednoj godini tako da omjer dostigne 55 posto, potom u 2020. godini 60 posto, a nakon tog perioda, usklađivanje prema rastu troškova života u FBiH.

Zakon čiji je cilj povećanje minimalne plaće neće biti jedina SDP-ova mjera u cilju jačanja standarda građana, već će između ostalog predložiti propise za rasterećenje privrede na način da poslodavci koji će biti pošteđeni dijela nameta ulože u povećanje minimalnih plaća radnicima.

Žuljević je najavio da će SDP, u cilju jačanja minimalne plaće, pokrenuti dijalog sa sindikatima i privrednicima, kao i da će zakon te vrste predložiti i u Republici Srpskoj.

Trenutno su plaće u Bosni i Hercegovini na evropskom dnu, kazao je, pa povećanje nije više ekonomsko nego pitanje opstanka. To je vitalni nacionalni interes i nije predmet  politikantstva. Ako neko smatra da zakon može dodatno poboljšati, SDP je otvoren za takve ideje, kazao je Žuljević.

(Fena)