Jačanje dolara uskomešalo cijene nafte

Cijene nafte su danas u Aziji bile mješovite nakon što se američka "laka" nafta u jednom trenutku spustila na najniži nivo od februara 2009. zbog zabrinutosti investitora u pogledu visokih globalnih zaliha i jačanja dolara.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 18.12.2015 11:12
Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 10 centi, na 34,85 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa "brent" poskupjela 15 centi, na 37,21 dolar za februarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Naftom se trenutno trguje po cijenama posljednji put zabilježenim na vrhuncu globalne finansijske krize, a proizvođači, uključujući članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), dodatno otežavaju situaciju budući da odbijaju da smanje proizvodnju uprkos anemičnoj globalnoj tražnji.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podigla je ove nedjelje kamatne stope poslije sedam godina rekordno niskog nivoa. Fed je podigao kamatnu stopu za četvrt procentnih poena, u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata. Taj potez je odraz vjere da se ekonomija SAD konačno oporavlja nakon recesije.

Odluka Feda je, kao što se i očekivalo, dovela do jačanja dolara, a snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što dovodi do slabljenja tražnje.

"Pad cijena WTI nafte ispod 35 dolara po svoj prilici je posljedica jačanja dolara", rekao je Danijel Ang, analitičar singapurske firme "Filip fjučers".

(biznis.ba)