Sanjin Bećiragić - TV1 do kraja 2019. godine bit će među top tri najgledanije i najpopularnije komercijalne televizije u BiH.

Od 01. juna ove godine direktor TV1 je Sanjin Bećiragić. U razgovoru sa Bećiragićem saznajemo da TV1 ima ambiciozne planove – do kraja 2019. godine biti među top tri najgledanije i najpopularnije komercijalne televizije u BiH.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 06.07.2018 09:49
Ciljevi TV1 su ambiciozni, ali vjerujemo i realni. Kako ih planirate ostvariti?

BEĆIRAGIĆ: Dovesti TV1 među tri najgledanije televizije u BiH je veliki izazov kako za mene, tako i za sve uposlenike TV1 i Upravu. Svjesni smo da se do cilja se ne može doći za jedan dan, jednu sedmicu, jedan mjesec. Potrebno je mnogo truda, znanja i odricanja, ali vjerujem da TV1 za 18 mjeseci može biti jedna od tri najgledanije TV stanice u BiH.

Šta se trenutno dešava u TV1?

BEĆIRAGIĆ: U novoj programskoj sezoni želimo biti televizija koja će zabaviti, oraspoložiti, informirati, pa shodno tome trenutno pripremamo nove zabavne emisije i formiramo novi tim mladih i ambicioznih ljudi koji će realizirati nove projekte. U domaćoj, vlastitoj produkciji radit ćemo dvije nove emisije - dnevnu emisiju u trajanju od dva i pol sata svaki dan i nedjeljno popodne. Jednu od tih emisija vodit će poznato lice Hatidža Nuhić, ali bit će još novih i zanimljivih imena. Gledatelje TV1 u jesenjoj shemi očekuje i odličan sportski, kao i novi filmski i serijski program. Hladna jesen će za nas i naše gledatelje biti programski vruća.

Jeste li za nove emisije obezbijedili i nove studijske prostore?

BEĆIRAGIĆ: Nove emisije bit će emitirane iz novog, savremeno opremljenog studija, na našoj novoj lokaciji, u centru Sarajeva. Scenografiju osmišljava poznata i višestruko nagrađivana bh. scenografkinja Adisa Vatreš Selimović. Nakon toga slijedi opremanje studijskih prostora i

nabavka nove tehničke opreme. Do sada smo u savremenu tehničku opremu uložili skoro 250 hiljada KM, jer se planiramo baviti i koproduciranjem serija, i u tom kontekstu već smo u pregovorima sa producentskim kućama, kako u BiH, tako i van njenih granica.

Na osnovu vaših najava, čini se da se TV budi?

BEĆIRAGIĆ: Posljednjih godina, iz objektivnih razloga, udaljili smo se od naših gledatelja i sada se bavimo korjenitim promjenama. Moramo uspostaviti kvalitetniju i bolju interakciju sa gledateljima, to je naš strateški interes nakon što je TV1 početkom ove godine dobila novog vlasnika i novu upravu.

Radimo i na formiranju informativnih centara u Banjoj Luci i Mostaru. TV1 ima ambiciozne planove razvoja svojih digitalnih platformi. Cilj je kroz sinergiju televizije i interneta gledateljima, ali i oglašivačima, ponuditi dodatnu vrijednost. TV1 će uskoro imati i svoju aplikaciju, ali o tome ćemo drugom prilikom...

Jeste li zadovoljni rezultatima gledanosti u prvom polugodištu ove godine?

BEĆIRAGIĆ: Realno posmatram situaciju. Nisam zadovoljan urađenim jer je ovo daleko od onoga što priželjkujem ili što mislim da TV1 može. Međutim, ne mogu i ne smijem biti nezadovoljan jer je iza nas težak period adaptacije na novi radni prostor i nove studijske kapacitete, na novi, drugačiji i savremeniji način rada, ali i tehničke izazove koje smo imali. Svakodnevno se sa svojim saradnicima bavim analizama, kako bismo korektivnim mjerama u narednom periodu postali još bolji. U odnosu na prije šest mjeseci, gledanost naše centralne informativne emisije Dnevnik TV1 u 19 sati je rapidno porasla. To me raduje, ali smatram da rezultati mogu i da će biti bolji.

(KKD)