Saznajte hoćete li osjediti

Stalno se susrećemo s nekim mitovima, ali kad su mitovi o zdravlju i ljepoti u pitanju, tome dajemo posebnu pažnju prevenciji. Hoćemo li osijediti, možemo li to spriječiti ili barem odgoditi neizbježno pitanje je na koje mnogi traže odgovor.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 15.10.2015 14:37

Šta su bapske priče, a šta realna slika, pojasnio je za Women`s Health njujorški dermatolog Howard Sobel.

Pokoja sijeda najavljuje da ćete biti potpuno sijedi

Ovo je jedan od mitova zbog kojih mnoge žene i muškarci zabrinuto pregledavaju vlasište u nadi da potraga za sijedim vlasima neće biti uspješna. Ipak, dok će nekima to zaista značiti da će tokom vremena u potpunosti osijediti, evo vesele vijesti, to nije pravilo za svakoga. Možda će pokoja sijeda vlas ostati samo podsjetnik na vaše godine i "na tom se nivou i zadržati".

Ako iščupate jednu sijedu vlas, izrast će dvije

Neće. Ako iščupate sijedu vlas iz tog će folikula izrasti nova, također sijeda. Ali isto samo jedna, pojašnjava Sobel. Ipak, preporuka je da ne čupate sijede vlasi kako ne bi oštetili folikul, bez obzira radi li se o sijedoj ili "običnoj" vlasi.

Ako je vaša majka osijedila u četerdesetima, i vi ćete

Ovo je zaista istina. Genetikom je određeno kada ćete i hoćete li i vi posijediti. Dobar pokazatelj vam može biti informacija kada je vaša majka osijedila.

Pušenje i sunce ubrzat će proces

Ako se neumjereno izlažete sunčevim zrakama bez propisne zaštite i imate naviku pušenja, brže ćete osijediti, tvrdi Sobel. "Ultraljubičaste  zrake i hemikalije iz cigareta mogu uzrokovati iscrpljivanje melanocitnih matičnih stanica koje daju boju vlasima, kaže Sobel.

Učestalo bojanje kose može uzrokovati sijede vlasi

Ne može. Bojanje kose zaista nema nikakve veze s nastajanjem sijedih vlasi.