Danas ovjereno 36 prijava stranaka i deset nezavisnih kandidata za izbore

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je na sjednici, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata, počela proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na općim izborima u BiH zakazanim za nedjelju, 7. oktobra, saopćeno je iz CIK-a.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 31.05.2018 15:52
Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 72 prijave političkih stranaka. Danas je ovjereno 36 prijava političkih stranaka za učešće na izborima, koje potpuno ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru, jedna prijava je ovjerena djelimično, odnosno za nivo vlasti za koji ispunjava uslove, a četiri prijave političkih stranka su odbijene.

Kod 31 prijave političkih stranaka utvđeni su nedostaci. Uglavnom je to nedovoljan broj validnih potpisa podrške. Njima će biti dostavljeno obavještenje o nedostacima i ostaviće im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će biti do subote, 2. juna 2018. godine do 16 sati.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je 39 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na općim izborima 2018. godine. Danas su ovjerene prijave deset nezavisnih kandidata koje potpuno ispunjavaju zakonom propisane uslove. Odbijene su prijave pet nezavisnih kandidata, dok je za 24 ostavljen rok od dva dana od dana dobijanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi, odnosno do 2. juna do 16.00 sati.

Danas donesene odluke nisu pravosnažne, protiv njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Nakon okončanja postupka ovjere prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata, Centralna izborna komisija BiH će pregled ovjerenih političkih subjekata objaviti na svojoj web stranici.

(Fena)