Evo zašto su jabuke zdrave

Jabuka je odličan izbor za zdravi međuobrok, ali je morate dobro oprati. Upravo jabuke slove za voće koje su najzagađenije raznim pesticidima koji mogu imati loš utjecaj na naše zdravlje. Ali svakako nemojte ih izbjegavati zbog pesticida, radije uzmite malo vremena i dobro ih operite te istrljajte koru.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 15.10.2015 14:37

Zašto su jabuke tako zdrave?

Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana. Sadrži pektin koji snižava loši holesterol i pomaže organizmu da se iskoristi, a ne da se pohranjuje. Obzirom da obiluje vlaknima, jabuka će duže držati osjećaj sitosti, iako u voćki srednje veličine ima tek oko 95 kalorija. Naš organizam duže probavlja složena vlakana nego šećer ili rafinirane žitarice. Preporučeno je da bi u naš organizam na dan trebali unijeti od 25- 40 grama vlakana.

Ovo voće sadrži i tzv. ursolic kiselinu koja se povezuje s nižim rizikom od pretilosti jer pomaže u sagorjevanju kalorija, pokazalo je istraživanje na miševima.

Ako imate problema s disanjem, jabuke će pomoći.

Ako konzumirate pet ili više jabuka sedmično poboljšaće se funkcija pluća, piše časopis Health, najvjerovatnije zbog antioksidanata koji se nalaze u kori jabuke. Jabuke mogu spriječiti i razvijanje raka debelog crijeva, pokazalo je francusko istraživanje iz 2004. godine. Tri godine kasnije pokazalo se da se u ovim pravim malim riznicama zdravlja nalaze i triterpenoidi koji pomažu i u borbi protiv bolesti jetre i raka dojke.

 (kupujmodomace.ba)