Počela sjednica Predstavničkog doma, SDS traži ukidanje RTV takse

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neće danas na sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrati Izvještaj Evropske komisije o BiH koji prethodno nije razmatrala nadležna komisija, kao ni Izvještaj o radu Tužilaštva BiH što je ranije bilo najavljeno.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 30.05.2018 10:32
Međutim, Kolegijj doma postigao je saglasnost da se na dnevni red sjednice uvrsti zahtjev Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o javnom radio-televizijskom servisu kojim predlažu ukidanje RTV takse.

U prijedlogu koji potpisuju Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić i Momčilo Novaković stoji da je dosadašnji način finansiranja Javnog RTV servisa BiH bio nepravedan sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se entitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV takse, odnosno različite sudske prakse.

- Osim toga, javni emiteri se nisu ponašali kao servis svih građana, nego kao servis pojedinih vladajućih stranaka, a građanima i opozicionim strankama koje kritiziraju rad vlasti nije bila omogućena proporcionalna zastupljenost u političkim programima - stav je SDS-a.

Kako tvrde, javni servisi nisu bili u službi svih građana te nije opravdano da oni plaćaju njihov rad, stoga prijedlog zakona predviđa da javni servis BHRT bude finansiran iz budžeta BiH, a da se entitetski RTV servisi finansiraju iz entitetskih budžeta.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma su i izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje predlaže poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica, a namjera je da se naknada za dolazak i odlazak s posla odredi prema obračunu baziranom na cjenovniku javnog gradskog i međugradskog prijevoznika po najpovoljnijim uvjetima.

Budući da je izjašnjavanje o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir koju predlaže Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice odgođeno na prethodnoj sjednici Doma, ona će se danas ponovno naći na dnevnom redu sjednice.

U toku je izjašnjavanje o dnevnom redu kojeg je utvrdio Kolegij Predstavničkog doma PSBiH.

(Fena)