Kako sustići željenu kilažu i zadržati je

Vaga za mjerenje težine je skoro tradicionalno neprijatelj žena. Ta mala naprava s kazaljkom, ili precizna digitalna, kao najgora suparnica gura vam u oči tih par kilograma viška.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 15.10.2015 14:37

I dok vas hvata panika od pomisli na predstojeće proslave i rođendane, pa novogodišnja slavlja, kazaljka na vagi u vašim očima raste do nevjerojatnih visina i dostiže one neugodno visoke brojke. U magli se hvatate za mliječnu čokoladu skrivenu od svih u dječjoj sobi i na internetu očajnički tragate za idealnim režimom prehrane. Ponuda je nevjerojatna. Ali, u prvoj nema ugljikoidrata, a vi jutro bez peciva ne možete ni zamisliti, u drugoj nema voća, u trećoj…

A da se vratimo na onaj red mliječne čokolade koji ste upravo smazali?

U 100 grama mliječne čokolade ima 563 kalorije. Vama, kao ženi, u prosjeku treba 2.200 kalorija dnevno. Dakle, ove grozne večeri ste unijeli bar tih 200 kalorije viška. I što sada? Odjenite se, najbolja stvar koju možete napraviti za svoje tijelo je šetnja. Još ako imate psa! Za sat vremena oprostili ste se od 211 kalorija! Dakle, slobodno možete uživati u čokoladi i drugim namirnicama, jer nije problem u njima. Problem je u neaktivnosti i neumjerenosti. Kada ste to prihvatili, pripremite se i napravite svoj plan.

“Poteškoće nastaju zato što mnogi faktori – ne samo jedna namirnica ili piće – mogu uzrokovati energetsku neravnotežu i debljanje. Povećanje porcija, dostupnost hrane, sedentarni način života i smanjenje aktivnosti koje sagorijevaju kalorije samo su neki od faktora koji imaju utjecaj na povećanje težine”, izjavio je James Hill, izvršni direktor “Health and Wellness” centra na Univerzitetu u Coloradu.

Plan prehrane

Bez obzira na to želite li spriječiti debljanje ili želite zadržati zdravu težinu, nutricionisti preporučuju da održavate takozvani energetski manjak – tačnije, da svaki dan pojedete po 100 kalorija manje nego što vam je preporučeno.

Odredite dan kada ćete se vagati

Vagajte se ujutro na prazan želudac. Bilježite brojke i nakon tri sedmice uporedite ih.

Ako vam se kilaža smanjila, već ste uspjeli. Ako nije, pojačajte još malo fizičku aktivnost i sigurno ćete se osjećati agilnije i svježije, a rezultati na sljedećem mjerenju neće izostati.

I još jedna važna preporuka. Ukupnu dnevnu količinu hrane podijelite na šest obroka. Veliki broj obroka tjera tijelo da troši kalorije, a mali broj da ih skladišti. Važno je i da se kalorijske vrijednost obroka smanjuju kako dan odmiče.

Idealna brzina mršavljenja

Prema nutricionistima, idealna brzina mršavljenja je 500 grama sedmično. Možda vam to ne zvuči puno, ali za godinu dana tim tempom izgubili biste oko 25 kilograma, a za mjesec dana dva. Ako se, na primjer, sa svojim ljubimcem svakog dana prošetate po 20 minuta, možete izgubiti i do 10 kilograma godišnje.

(kupujmodomace.ba)