OHR - Visoki predstavnik u posjeti Washingtonu i New Yorku

Visoki predstavnik Valentin Inzko nalazi se u Washingtonu i New Yorku gdje će, pred Vijećem sigurnosti UN-a, predstaviti 53. redovni izvještaj o provedbi mira u Bosni i Hercegovini.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 03.05.2018 12:08
Tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik sastao se s višim zvaničnicima američke vlade uključujući posebnu savjetnicu potpredsjednika Michaela R. Pencea za Evropu i Rusiju Lauru Cowan, te vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Matthewa Palmera. On je na tim sastancima informirao sagovornike o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavni naglasio je važnost angažmana EU i SAD da bi pomogli domaćim političarima da dođu do rješenja za provođenje odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

Visoki predstavnik dodao je da je “ovo pitanje vodeći politički prioritet za domaće aktere. Opći izbori u oktobru, kao i njihovi rezultati, moraju biti provedeni u najboljem redu i bez ometanja kako se BiH ne bi suočila sa daljim kašnjenjima kad su u pitanju prijeko potrebne reforme.”

Visoki predstavnik je istaknuo i negativnu retoriku koja dodatno truje i otežava ionako napetu predizbornu atmosferu.

- U nedostatku iskrene želje da se bave pitanjima koja su od istinskog značaja za svakodnevni život građana, političari siju razdor i koriste štetnu retoriku u nastojanju da dobiju poene u predizbornoj kampanji. Potrebe građana su svima poznate. Oni žele bolji život, ekonomski prosperitet i da im djeca ostanu i rade u BiH - kazao je.

Visoki predstavnik sastat će se u New Yorku s ambasadorima nekoliko stalnih misija pri UN-u i visokim zvaničnicima UN-a, uključujući i predsjednika Generalne skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i generalnu podsekretarku UN-a Rosemary DiCarlo.

Visoki predstavnik će se, kako je planirano, obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak, 8. maja, saopćeno je iz OHR-a.

(Fena)