Nikšić: SDP će se i dalje zalagati za potpunu zaštitu medijskih radnika

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH će se, kao i do sada, kroz institucije sistema zalagati za potpunu zaštitu medijskih radnika i slobodu u njihovom radu.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 03.05.2018 11:23
Poručio je to predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u današnjem saopćenju, u kojem je čestitao Međunarodni dan slobode medija novinarima, urednicima, te novinarskim udruženjima u BiH.  

Podsjetio je da je odlika svakog demokratskog društva kontinuirana borba za slobodu medija i unapređenje ambijenta za rad medijskih radnika, a profesionalan rad novinara su garant da građani uvijek imaju pristup relevantnim i aktuelnim informacijama.

- Međutim, standardi profesionalnog novinarstva su često, kako i kod nas, a tako i u svijetu, ugroženi. Novinari su na listi najslabije plaćenih zanimanja, iako rade jedan od težih poslova. Razlog tome je što su često izloženi pritiscima, ucjenama i najtežim prijetnjama, najčešće od strane onih kojima ne odgovara da javnost sazna istinu. Takvi postupci, što prije, moraju postati stvar prošlosti i novinarima se mora omogućiti da svoj posao obavljaju bez ikakvih pritisaka - naveo je Nikšić u čestitki.

(Fena)