Čović se susreo s biznismenima Saudijske Arabije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr.Dragan Čović je u sklopu službene posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji, a nakon susreta kod kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, održao sastanak sa ugledim privrednicima KSA, predvođenim šefom Vijeća privrednih komora Kraljevine Abdul Rahmanom Al-Zamilom.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 17.12.2015 00:36
Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, predsjedavajući dr. Čović je istakao da između dviju prijateljskih zemalja nema otvorenih pitanja, ali da ekonomska saradnja nije na nivou na kojem bi mogla biti.

Šef Vijeća privrednih komora Kraljevine Abdul Rahman Al-Zamil zaželio je dobrodošlicu predsjedavajućem dr. Čoviću te tom prilikom istakao kako saudijski ekonomski sektor čini svakodnevne napore u uspostavljanju dobrih ekonomskih odnosa sa BiH. Posebno ga raduje sve veća zainteresovanost saudijskih državljana za turizam u BiH. U tom kontekstu su spomenute već prisutne hotelijerske i građevinske saudijske firme koje, kako je rečeno, uprkos mnogim administrativnim poteškoćama, uspješno posluju u cijeloj BiH.

Saudijski privrednici koji su bili prisutni na ovome sastanku kazali su da očekuju povećanu saradnju bh. strane kada je donošenje odgovarajućih zakonskih okvira u pitanju, kako bi se nastavilo s dodatnim ulaganjima u BiH za koje, naglašavaju, imaju velikoga interesa, saopćeno je iz Predsjedništva. Pored sektora turizma i građevinarstva, privrednici su izrazili i veliku zainteresovanost za visokokvalifikovanu radnu snagu iz BiH, te zamolili predsjedavajućeg dr. Čovića da svi zavodi za zapošljavanje bh. građana na svim nivoima učine više kada je u pitanju posredovanje pri zapošljavanju bh. građana u KSA. Privrednici su posebno pohvalili djelatnike tehničkih nauka, koji najvećim dijelom rade na jugoistoku zemlje. Također, istaknuli su veliku potrebu za kvalifikovanim medicinskim osobljem svih profila.

Predsjedavajući dr. Čović ovom prilikom zahvalio je privrednicima zbog dosadašnje zainteresovanosti za BiH i ulaganja koja su već preduzeli te se posebno interesovao za radne uslove bh. građana koji već rade u ovoj kraljevini, dobivši od sagovornika najveće garancije da su ti uslovi na visokom nivou.

S ciljem lakšeg i bržeg uvezivanja poslovnih ljudi dvije zemlje, na sastanku je razgovarano i o liberalizaciji viznog režima, te je zaključeno da bi lakše i brže dobivanje viza između država umnogome pomoglo privrednicima, ali i turistima zainteresovanim za dalja ulaganja i češće posjete Bosni i Hercegovini. Takav interes sve više raste među građanima KSA, navodi se u saopćenju iz državnog predsjedništva. 

(Fena)