U Unsko-sanskom kantonu vodostaji u porastu, izlili se potoci

Obilne padavine, koje ne prestaju već nekoliko dana, prozrokovale su poplave u pojedinim dijelovima nekoliko općina Unsko-sanskog kantona (USK), ali situacija za sada nije alarmantna.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 15.10.2015 14:37
- U odnosu na jučerašnji dan, došlo je do porasta visine vodostaja na svim vodotocima prve i druge kategorije na području USK-a. Vodostaji rijeka Une i Sane, nisu dostigli kritičnu tačku, ali su poplave izazvale manje rječice na području općina Velika Kladuša, Cazin i Bosanska Krupa - kazao je za Fenu pomoćnik direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite (KUCZ) USK-a Muhamed Pečenković. 

Po njegovim riječima izlili su se potoci, koji su poplavili većinom poljoprivredno zemljište, ali i stambene objekte. Međutim, u većini slučajeva uzrok su podzemne i oborinske vode, odnosno neočišćeni i zatvoreni propusti. 

Stanje je trenutno najteže na području naselja Tržac i Tržačka Raštela u općini Cazin, gdje je poplavljena i putna komunikacija. U Bosanskoj Krupi zbog obilnih kišnih padavina došlo je do izlijevanja potoka, koji su poplavili i stambene objekte.

Zbog porasta vodostaja rijeke Une oštećen je i drveni most u centru grada, čijim bi rušenjem moglo doći u pitanje i snabdijevanje vodom građana, jer je ispod mosta postavljena vododvodna infrastruktura, koja povezuje lijevu i desnu stranu općine. 

Teška situacija je i u gradu Bihaću, gdje je od oborinskih voda došlo do plavljenja dvorišta i nekoliko pomoćnih i stambenih objekata, u mjesnim zajednicama: Pokoj, Čavkići, Vedro Polje, Golubić i Kamenica. 

(Fena)