Poljoprivrednici se spremaju za proljećne radove

Pripreme za proljećnu sjetvu su u toku i ako vremenske prilike dozvole, trebalo bi da počne za desetak dana, a najveće površine će biti zasijane pšenicom.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 13.03.2018 10:28
"Poljoprivrednici uveliko pripremaju mašine, kupuju đubriva, kupuju sjemenski kukuruz i pripremaju se za ranu proljećnu sjetvu. Za razliku od prošle godine, zasadiće manje kukuruza, ali  više pšenice, jer ona daje sigurnost u proizvodnji", rekao je Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine. 


Ove godine poljoprivrednici u RS osjećaju veći optimizam jer su dobili finansijski podsticaj.

"U februaru je izvršeno šest uplata za poljoprivrednike da im se olakša početak proljećne sjetve, a podsjećam mi nemamo nikakvih dugovanja prema poljoprivrednicima", izjavio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iz Udruženja povrtara RS  kažu da su i oni spremni da zasuču rukave i izađu na njive.

"Biće više zasijano, a očekujemo lijepo vrijeme. Podsticaj je sa 350.000 maraka porastao na 1.850.000 maraka. Svako ko dobije podsticaj u ovo vrijeme uložiće ga u sljedeću godinu", tvrdi Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Situacija u Federaciji BiH je malo drugačija jer osim što nema većih promjena u količini kultura koje će se sijati, nedostaju im podsticaji nadležnih, tvrde iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

"Ljudi se spremaju, sjetva se uveliko sprema, radiće se kao i do sada samo što nemamo plavog dizela, nemamo goriva, ova godina će biti čak i teža. Vlada je trebalo da nam isplati 11.500.000 maraka, ali pomoći nema. Da li će je biti, mi još ne znamo", izjavio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

(biznis.ba)