Vijeće naroda RS-a raspolaže sa deset automobila

Za potrebe Vijeća naroda RS u proteklih deset godina izvršena je nabavka ukupno 17 automobila, od čega je sedam u međuvremeno rashodovano, a deset je trenutno u vlasništvu ovog zakonodavnog organa.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 12.03.2018 12:59
Predsjedništvo Vijeća naroda ima na raspolaganju četiri službena automobila.

Kabinet predsjedavajuće Nadu Tešanović ima "audi A6“ nabavljen 2009. godine 97.000 KM. I dvojica potpredsjedavajućih Vijeća naroda iz reda bošnjačkog i srpskog naroda koriste "pasate“ koji su nabavljeni 2009. po cijeni od oko 53.000 KM, a vozilo "renault laguna“ 2011. godište vrijedno 38.000 ima potpredsjedavajući iz reda Ostalih naroda.

Sva četiri kluba delagata konstititivnih naroda i Ostalih imaju na raspolaganju službena vozila, "citroen“ i "renault“, vrijedna od 38.000 KM i manje.

I u kabinetu generalnog sekretara Vijeća naroda RS-a koriste se dva vozila, navedeno je iz tog zakonodavnog organa u odgovoru na pitanje Kluba poslanika PDP-a u entitetskom parlamentu.

Vijeće naroda RS-a svoju zakonodavnu vlast vrši u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, ali ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata s Narodnom skupštinom Republike Srpske, nego vrši kontrolu već izglasanih zakona, propisa i akata.

Broji 28 delegata i to po osam iz svakog konstitutivnog naroda i četiri delegata iz reda Ostalih.

(Fena)