Skupština USK razmatrala niz zakona i strategija iz oblasti obrazovanja

Skupština Unsko-sanskog kantona u ponedjeljak je održala redovnu sjednicu na kojoj su zastupnici razmatrali nekoliko zakona i strategija iz oblasti obrazovanja.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 06.03.2018 10:34
Uz Prijedlog zakona o studentskom standardu, razmatrani su i nacrti zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti te o osnovnom odgoju i obrazovanju.  Na dnevnom redu su bili i Prijedlog Strategije prema mladima USK 2018-2022. godina, Nacrt Strategije razvoja obrazovanja USK 2017-2022. godina te Nacrt Strategije razvoja visokog obrazovanja u USK 2019-2024. godina.

-Bitno je istaći da smo na sjednici Skupštine razmatrali čak tri strategije, jednu u formi prijedloga i dvije u formi nacrta i da se sve tri tiču potreba mladih. Mladi odlaze iz naše zemlje i samo strateški pristup njihovim potrebama može da ih zadrži. Mislim da se u ovom periodu sasvim pogrešno usmjerava pažnja javnosti isključivo na budžet. Naš cilj kao Skupštine treba biti usvajanje značajnih mjera, kojima se dugoročno, sistemski mijenjaju određene oblasti i utiče na kvalitet života građana – kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA Edin Bašagić.

Takvim mjerama se i po mišljenju nevladinog sektora u kantonima posvećuje nedovoljno pažnje. U nedavnom izvještaju CCI-a upravo je USK istaknut kao pozitivan primjer.

Prema Bašagićevim riječima, USK je potrebna pogotovo reforma obrazovanja na svim nivoima. Na osnovu statistika koje sadrže ponuđene strategije bit će urađena sistematizacija u školama. Posebna pažnja posvećena je i boljoj pripremi za buduća radna zanimanja, ali i, na primjer, depolitizaciji, jer strategije predviđaju promjenu načina izbora direktora u školama.

-Već u budžetu za 2018. mi smo predvidjeli sredstva za realizaciju strategija, i to kroz stipendije za studente i učenike. Značajna sredstva smo namijenili i za odrađivanje pripravničkog staža, što je također jedan od načina da olakšamo mladima izlazak na tržište rada - zaključio je Bašagić.

Skupština USK razmatrala je i Informaciju o stanju duga u USK te Izvještaj o radu i Plan rada Skupštine USK za 2018. godinu.

(Fena)