Šarović očekuje i dalje carinske pogodnosti na uvoz repromaterijala

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izrazio je nadu da će Vijeće ministara i za iduću godinu produžiti važenje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih proizvoda, što se posebno odnosi na sektore tekstilne i industrije obuće u Bosni i Hercegovini.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 16.12.2015 09:44
“Na taj način mi i dalje želimo da stimulišemo domaća izvozno orijentisana preduzeća i da podižemo njihovu konkurentnost, putem omogućavanja povoljnosti za nabavku repromaterijala”, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu, uoči sastanka sa bh. privrednicima, korisnicima pomenute odluke. 

Ova odluka obuhvata 54 tarifne oznake za firme koje se bave tekstilom, obućom i kožom. 

Šarović je posebno istaknuo dosadašnje pozitivne finansijske efekte primjene ove odluke, zadržavanje postojećih radnih mjesta, ali i zapošljavanje nove radne snage. 

“Mi, doduše, ovim putem umanjujemo prihode u budžet za oko tri miliona KM, ali dobit koja ide našim izvozno orijentisanim preduzećima je višestruka”, kazao je Šarović. 

On je pojasnio da je ova odluka privremenog karaktera jer je tako regulisano Zakonom o tarifi, ali je izrazio nadu da će ubuduće i to biti riješeno na zadovoljstvo domaće privrede. 

Šarović je izrazio nadu i da će adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ići željenim tokom, te da će se Bosna i Hercegovina izboriti za povoljnu pregovaračku poziciju u trgovini sa državama članicama Evropske unije, što se posebno odnosi na kvote u vezi sa izvozom mlijeka, voća i povrća. 

Riječ je i o zadržavanju povlastica za Bosnu i Hercegovinu u pogledu bescarinskog izvoza u Evropsku uniju.

(indikator.ba)