U akciji "List 1" oduzeto 12.560 kg duhana

U akciji kodnog naziva “LIST 1“, koju su jučer proveli Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ukupno je oduzeto 12.560 kg duhana koji se planirao prodati na crnom tržištu BiH.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 15.10.2015 14:37
Od ukupno pronađenog i oduzetog duhana 1.285 kg je već bilo izrezano i spremno za plasiranje na crno tržište, dok je duhana u listu bilo 11.275 kg, saopćeno je iz UIOBiH. Također, oduzete su i dvije mašine koje su služile za rezanje duhana. 

U akciji je ukupno provedeno i ispitano 12 osoba, a sve daljnje mjere i korake o njihovom statusu nad kojim je izvršena kriminalistička obrada donijet će Tužilaštvo BiH, pod čijim vodstvom je akcija “List 1” i izvedena. 

Za organiziranu grupu, koja je predmet kriminalističke obrade, sumnja se da je u periodu mart - oktobar 2015. godine već plasirala na crno tržište BiH oko 15 tona rezanog duhana, gdje postoji osnova sumnje da je budžet BiH oštećen za 1.200.000 KM. Konačni rezulatiti bit će poznati po zaršetku svih istražnih radnji u ovom predmetu. 

Iz UIO još jednom ističu posebno dobru saradnju službenika Uprave za indirektno oporezivanje i službenika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, kojoj i ovim putem odajemo zahvalnost za profesionalizam i podršku koja je pružena UIO. 

(Fena)