Šarović: Promjenom carinskih stopa pomoći privrednike

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će Vijeće ministara BiH donijeti odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe za 2016. godinu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 15.12.2015 15:36
Šarović je danas na sastanku s privrednicima u Sarajevu razgovarao o ovoj privremenoj mjeri čiji je cilj da se kompanijama iz Bosne i Hercegovine omogući nabavka, odnosno uvoz repromaterijala pod povoljnijim uvjetima u ograničenom periodu, čime bi se povećala i njihova konkurentnost na tržištu.

- Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u posljednje tri godine zajedno s komorskim sistemom, udruženjima i privrednicima, na osnovu Zakona o carinskoj tarifi, priprema godišnju odluku o suspenziji, odnosno smanjenju carinskih stopa za jedan broj tarifnih oznaka, za jedan dio izvozno orijentisane privrede kako bismo im omogućili da za repromaterijal koji uvoze, budu konkurentniji na zahtjevnom tržištu - izjavio je Šarović.   

Dodao je da su sagledali efekte primjene ove odluke za 2015. i da je nova odluka za 2016. pripremljena za Vijeće ministara. Radi se o 54 tarifne oznake koje bi koristilo više naših firmi najvećim dijelom iz tekstilne i obućarske industrije.

Suština je, kako je kazao Šarović, da se putem ovih mjera zadrže postojeća radna mjesta, pomogne bh. kompanijama da dobiju više poslova i da imaju bolje finansijske efekte. Na ovaj način se doduše, kako je dodao, umanjuju prihodi u budžet za oko tri miliona KM, ali je dobit koja ide našim izvozno orijentiranim preduzećima višestruka.

Na pitanje zašto se ne donese trajna odluka, Šarović je odgovorio da je Zakonom o carinskoj tarifi predviđeno da se na temelju odluke Vijeća ministara može vršiti privremena suspenzije na godinu dana.

-Ukoliko se procjeni i bude dovoljne podrške, izmjenom zakona određene tarifne mjere mogu da budu trajne, ali u ovom slučaju MVTEO se pridržava onoga što nam je sada dato kao mogućnost - kazao je Šarović.

Sekretar Asocijacije proizvođača tekstila, obuće i kože BiH Amir Međić je kazao da firme iz ove branše zapošljavaju više od 40.000 radnika u BiH. Kupci su, kako je dodao, uglavnom iz EU i postoji prostor za širenje biznisa i zapošljavanje novih ljudi.

- Ova mjera koju MVTEO priprema jako je važna i dosadašnja primjena je polučila dobre rezultate. Carine su izvorni prihod države, međutim, prepoznali su i smogli su snage da se država praktično odrekne dijela prihoda, ali u korist privrede što se višestruko vraća - kazao je Međić.  

Član Upravnog odbora Tvornice obuće Sportek iz Kotor-Varoši Miroslav Petrešin ocijenio je da je ovo jedna od boljih odluka u zadnje vrijeme kada je privreda u pitanju. Njena primjena doprinijela je novom zapošljavanju u toj tvornici, kao i njenom pozicioniranju na inotržištu, što cijene i strani partneri.

Šarović je izrazio nadu da će adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ići željenim tokom, i da će se BiH izboriti za povoljnu pregovaračku poziciju u trgovini s državama članicama EU, što se posebno odnosi na kvote u vezi s izvozom mlijeka, voća, povrća. 

(Fena)