Muhamed Ramović: Poštenim radom do glasova

Sve što je urađeno u Goraždu ili barem većina toga, urađeno je zahvaljujući sposobnim Goraždanima, kaže gradonačelnik Muhamed Ramović.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 23.01.2018 08:55
Zašto još nema jedinstvenog prijedloga o trasi autoputa Sarajevo - Beograd? Goražde se u prijedlozima gotovo ne spominje. Opravdano ili ne?


- Goražde je jedan od najprosperitetnijih gradova u Bosni i Hercegovini, u koji je opravdano ulagati. Goražde je centar regije istočne Bosne i zaslužuje da se vlasti na nivou Federacije BiH i države više pozabave njegovim razvojem nego što je to slučaj sada. Iako imamo pozitivne privredne trendove i slovimo za jedan od najboljih gradova za ulaganje, ipak nam je potrebno još mnogo rada i ulaganja kako bismo sve ambiciozne planove ostvarili.

Isprazna obećanja

Jedan od ključnih preduslova za dalji razvoj, ne samo Goražda već i čitave ove regije, jeste izgradnja adekvatne putne infrastrukture. Budući da je ova ruta dokazano najopravdanija i ekonomski najpovoljnija, smatramo da se Goražde ne smije zaobići ni u kojem slučaju.

Opozicija u Skupštini BPK-a Goražde nedavno je podsjetila i na obećanje koje je dao premijer Novalić o gradnji puta Goražde - Sarajevo. Očekujete li da će radovi početi u ovoj godini i da će uopće taj projekt zaživjeti?

- Goraždu je u Daytonu obećana brza cesta i još do danas nikad nije ispunjeno obećanje, a premijer Novalić je samo još jedan u nizu funkcionera koji je obećao brzu cestu Goražde - Sarajevo. Iskreno, ne očekujem početak gradnje u 2018. godini.

Mislite li da novoformirane stranke, ukoliko nađu zajednički jezik, mogu skloniti nacionaliste sa vlasti?

- Smatram da su građani BiH do sada vidjeli sve u političkom smislu i da više ne nasjedaju na isprazna obećanja i neosnovane priče. Svim srcem se nadam da je tako. Ukoliko novoformirane stranke uspiju iskoristiti početni zamah i odgovoriti na pravi način na povjerenje građana, poštenim radom, trudom i zalaganjem mogu napraviti pravi posao za budućnost BiH i svih njenih građana. Nisam od onih koji omalovažavaju bilo koga, tako da pozdravljam sve pozitivno što je bilo ko napravio, te smatram da se nadležne institucije trebaju obračunati sa nedjelima svih onih koji su zloupotrijebili povjerenje građana.

Ono što je bilo aktuelno u proteklom mjesecu u vezi sa Goraždem jeste i rekonstrukcija Trga branilaca. Kolika je vrijednost te investicije, te na koji način će biti osigurana sredstva?

- Goražde je grad koji je pretrpio nezamisliva razaranja u toku ratnog perioda. Kao centar regije istočne BiH, poslije rata nije dobio podršku kakvu je trebalo da dobije u smislu obnove infrastrukture. Sve što je urađeno u Goraždu ili barem većina toga, urađeno je zahvaljujući sposobnim Goraždanima, ljudima koji su uvijek znali od ograničenih resursa napraviti velike stvari, čemu svjedoči i jedna od najrazvijenijih privreda u čitavoj BiH. Kada je u pitanju centralno mjesto u gradu Goraždu, Trg branilaca, svakako da bismo željeli da on zasja u punom sjaju. Budući da imamo izvrsnu saradnju sa bratskim općinama i gradovima u čitavoj Evropi, kao rezultat razgovora o projektima koji bi doprinijeli kvalitetu života građana grada na Drini, rodila se ideja izgradnje trga u saradnji sa bratskom općinom Kećioren iz Ankare, čiji inžinjeri su već boravili u Goraždu i koji su nam poslali prijedlog idejnog rješenja o kojem ćemo razgovarati na Gradskom vijeću i usvojiti konačnu verziju. U realizaciju bismo trebali ući već naredne godine. Budući da smo često primjer uspješne lokalne zajednice, želimo da i naš centralni trg svjedoči našem uspjehu. To će biti urbana cjelina sa vodoskocima i prikladnim hortikulturnim rješenjima, a ono što je najupečatljivije jeste sahat-kula koja će ubrzo postati jedan od simbola Goražda. Realizacija projekta izgradnje trga u Goraždu trebala bi koštati više od milion KM. Mi smo spremni sufinansirati projekt sa 200.000 KM, dok će ostatak finansirati bratski Kećioren sa drugim bratskim općinama iz Turske, te Unija općina Balkana, Afrike i Azije – TDBB, čiji je član i Grad Goražde.

Gradska uprava Goražda je reagovala na predložene izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u BPK-u, koje je predložila kantonalna Vlada, a usvojila Skupština. Kakve posljedice će imati donošenje ovog zakona po Grad Goražde?

- Vlada BPK-a proteklih godina, a što je posebno izraženo u 2017. godini, čini nepravdu prema Gradu Goraždu i njegovim građanima. Vrhunac nepravde je predlaganje od Vlade BPK-a, a kasnije i usvajanje u Skupštini Izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde, čime su, kako smo i ranije naglasili, prihod Grada Goražda na godišnjem nivou smanjili za oko 800.000 KM, odnosno za 10 posto.

Usvajajući ovakav prijedlog Izmjena i dopuna Zakona dovedeno je u pitanje funkcionisanje Grada Goražde, te ispunjavanje redovnih obaveza, a treba imati u vidu da se prihodi po ovom osnovu ubiru na teritoriji Goražda, od čega se finansira i sam Kanton.

Maćehinski odnos

Pri donošenju Izmjena i dopuna zakona nije konsultovan Savez općina i gradova Federacije BiH, kao ni Grad Goražde, što je nedopustivo i bahato ponašanje prilikom donošenja zakonskih propisa.

Isto tako, kada su u pitanju tekući transferi Gradu Goraždu u 2017. godini, od ukupno planiranih 500.000 KM u budžetu BPK-a, Gradu Goraždu je doznačeno 67.200 KM, za razliku od ostale dvije općine u sastavu Kantona kojima je transfer izvršen od po 300.000 KM, čime je i na ovaj način dokazan katastrofalan, maćehinski odnos BPK-a prema Goraždu.

(biznis.ba)