Cementara Kakanj obilježila 37 godina proizvodnje

Proizvodnja je počela 15. decembra 1978. godine, kada je zvanično i počeo sa radom ovaj uspješni kolektiv.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 15.12.2015 14:56
U proteklom periodu sa više ili manje uspjeha Tvornica cementa Kakanj je jedan od najvažnijih pokretača i zamajaca privrednog razvoja općine Kakanj.

 Nakon privatizacije, koja je bila jedna od najuspješnijih na području BiH, Tvornica cementa Kakanj prelazi u sistem "HeidelbergCement grupacije" i za lokalnu zajednicu ima neprocjenjiv značaj, jer osim privrednog segmenta nezamjenjljiv je dio u društvenom životu grada i regije.

Zanimljivost je kako su proizvedene prve tone kakanjskog cementa. Sve se desilo prije 50 godina i "prvi kakanjski cement" je proizveden 1965. godine u hrvatskom gradu Popovača". Te godine je sa kakanjskog lokaliteta Greben iskopano i natovareno 18 vagona sirovine i transportovano u Popovaču, gdje su u tamošnjoj tvornici proizvedene prve količine “kakanjskog cementa” koji se pokazao vrlo kvalitetnim.

 Prvi "kakanjski cementaši" bili su Zoran Zovko, Relja Terzić i Vehid Torlaković, koji su radili na ručnom iskopu materijala na Grebenu, a zatim je materijal  kamionom  vozač Vejsil Zaherović transportovao do željezničke stanice u Kaknju gdje je vršen utovar u vagone.

(Fena)