Federacija konačno dobila razvojni budžet, idemo snažno u investicije

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma danas je usvojen budžet Federacije BiH za ovu godinu. Predloženi budžet Vlade Federacije BiH u iznosu od 2,88 milijardi KM, komentirao je federalni premijer Fadil Novalić.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 18.01.2018 09:19
Premijeru, kakav je budžetu dobila Federacija BIH?

 
NOVALIĆ: Ovo je najkvalitetniji budžet koji je Federacija imala u posljednjih 20 godina. On iznosi skoro 2,9 milijardi KM i veći je za 135 miliona od onog iz 2017. Godine. Od tog iznosa skoro 10 posto, odnosno 262 miliona KM predviđeno je za kapitalne investicije.
 
Nastavićemo ulaganja u aerodrome u Bihaću, Tuzli i Mostaru. Šest miliona KM ćemo investirati u Željeznice Federacije koje od prošle godine posluju sve bolje.
 
 I prije svega, u budžet smo uvrstili sredstva od akumilirane dobiti javnih preduzeća koje ćemo uložiti u izgradnju puteva. Naš plan obuhvaća brzu cestu Goražde - Sarajevo, Tuzla - Žepče i zaobilaznice oko Sarajeva i Mostara. Možemo dakle slobodno reci da je Federacija konacno dobila razvojni, a ne socijalni budžet.
 
- Budžet je dobio podršku koalicionih partnera, unatoč brojnim nesporazumima u prethodnom periodu? 
 
NOVALIĆ: Drago mi je što smo prevazišli nesporazume unutar koalicije i da nismo morali pribjeći privremenom finansiranju. Ipak, ovdje ne smjemo stati. Pred nama još nekoliko veoma bitnih zakona koji će se već naredne sedmice naći pred parlamentarcima. To su Zakon o PIO, Zakon o policijskim službenicima i zakoni koji regulišu polozaj boračke kategorije.
 
- Koliko je izvjesno njihovo usvajanje?
 
NOVALIĆ: S obzirom da se radi o prevažnim zakonskim riješenjima o kojima ovise primanja najugroženijih kategorija društva, nadam se da će se i u njihovom slučaju poslanici suzdržati od nepotrebnog politikanstva. Predugo smo odlagali njihovo usvajanje. Borci i penzioneri rekli su nam ovih dana otvoreno da gube strpljenje. Ne smijemo se vise kockati sa njihovom sudbinom.

(biznis.ba)