Fadil Novalić: Blokade stizale i iz Parlamenta

Federalni premijer u intervjuu za sumira 2017. i najavljuje planove za 2018, u kojoj mu ističe mandat nakon kojeg se vraća u privredu.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 29.12.2017 09:12
Kakva je bila 2017. za premijera Novalića, a kakva za građane Federacije BiH?


- Sigurno nije bilo jednostavno. Na trenutke možda čak i frustrirajuće. Vlada je radila punom parom, usvojili smo bezbroj zakona, inicijativa, osmislili smo načine kako da riješimo goruće probleme građana. No, tada su na scenu često ulazili politikantstvo, zakulisne igre, koaliciona previranja i naš posao je nailazio na razne blokade, prije svega u Parlamentu. Zakon o PIO je bio spreman već u januaru i, eto, prošla je čitava godina prije nego što je konačno usvojen. Više od godinu su na čekanju bile izmjene i dopune Zakona o akcizama.

Penzioneri i borci

Vjerujem da ni građanima nije bilo nimalo prijatno posmatrati ovu situaciju. Ipak, na kraju krajeva, ovo nije bila loša godina. Navest ću ovdje nekoliko najnovijih statističkih podataka. Od početka mandata ove vlade do danas otvoreno je više od 38 hiljada novih radnih mjesta. Broj nezaposlenih pao je za više od šest posto. Izvoz raste. Raste pokrivenost uvoza izvozom. Rastu prihodi od direktnih i indirektnih poreza. Za više od deset posto porasla je industrijska proizvodnja, a turizam za preko 16 posto. Imam, dakle, razloga da budem zadovoljan i ja i moji ministri, ali i građani Federacije.

Na šta ste od učinjenog u 2017. kao premijer posebno ponosni?

- Mislim da smo ove 2017. smogli snage da se suočimo s najvećim problemima ovog društva i da predložimo njihova sistemska rješenja. Ovdje mislim prije svega na probleme penzionera i boraca. Do sada je ovdje bila konstantna improvizacija. Penzioneri su ulazili u penzioni sistem na osnovu šest uredbi i tri zakona. Nastale su tri kategorije penzionera, od kojih je najbrojnija grupa bila vidljivo oštećena. Još veći haos vladao je među borcima. Nije bilo validnog registra, imali smo više od hiljadu udruženja od kojih se svako smatralo legitimnim reprezentom boračke populacije.

Uz tri zakona koje je ova vlada uputila u proceduru, ovim problemima možemo konačno stati ukraj. Novi Zakon o PIO garantuje red, pravednost, a prije svega održivost penzionog sistema. Zakoni o reprezentativnim udruženjima i registru boraca uvest će red među pripadnicima boračke populacije i omogućit će da sredstva koja imamo na raspolaganju za njihove potrebe podijelimo bolje i pravednije.

Rješenje ovih problema garantuje nam adekvatnu brigu za najranjivije kategorije društva i socijalni mir za narednih 10-15 godina. Upravo su zbog toga penzioneri i borci imali u mojim planovima prioritetno mjesto i oko njihove sudbine nikad nisam pravio nikakve kalkulacije.

Šta su planovi za 2018, na čemu će biti fokus Vlade? Kako je predizborna kampanja odavno počela, možemo li se uprkos tome nadati i nečemu što je od koristi za građane?

- S pravom ste primijetili da je predizborna kampanja već u toku, no isto tako primijetili ste vjerovatno da se u nju ni u jednom trenutku nisam uključio. Godina 2018. će za mene biti jedna uobičajena godina na mjestu premijera.

Planova imamo puno. Naš glavni fokus 2018. bit će borba protiv sive ekonomije. Vlada Federacije je već pripremila akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije s više od 100 mjera. Naš cilj je da vratimo u budžet novac koji svake godine gubimo zbog neuplaćenih poreza, doprinosa, rada na crno, ilegalnog prometa roba, ilegalnih novčanih transakcija. Radi se o veoma značajnim sredstvima, s obzirom na to da siva ekonomija u BiH iznosi čak 25% BDP-a. Radit ćemo na brojnim propustima koji omogućavaju rast sive zone, od jačanja inspekcijskih kontrola do ukidanja nepotrebnih nameta koji vrlo često tjeraju poslodavce “u ilegalu”.

Uz borbu protiv sive ekonomije je vezano i jačanje međuentitetske saradnje. Ne možemo sivu ekonomiju iskorijeniti samo u FBiH, jer bi ona odmah procvjetala u RS-u i obrnuto. Ovo je bila jedna od tema zajedničke sjednice dvije vlade u oktobru i drago mi je što spremnost za saradnju postoji sa obje strane entitetske linije.

Ima li nešto što ste kao premijer željeli uraditi u 2017, a niste i zbog čega?

- Žao mi je što građani nisu ove godine dobili neki “opipljiv” dokaz napretka. Priče o statistici i zakonima, koliko god bitne, ne mogu se uporediti sa, naprimjer, novim autoputevima. Ovog su vjerovatno svjesni i u opozicionim strankama, zato su se opozicioni poslanici u državnom Parlamentu toliko strastveno borili protiv usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

Prirodni ambijent

No, sljedeća godina će sasvim sigurno biti drugačija. I to ne samo zbog putarina već i zahvaljujući sredstvima iz klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća koja je osigurala Vlada Federacije. Na polju cestogradnje sigurno ćemo, dakle, nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Ulazite u finiš premijerskog mandata. Da li će Fadil Novalić izaći iz politike ili imate ambicije za neke nove i koje političke položaje?

- Ja sam u više navrata rekao da nisam političar po vokaciji niti me politika kao takva zanima. Ostvario sam se u privredi i upravo privredu smatram svojim prirodnim ambijentom. Mjesto premijera Federacije sam prihvatio jednostavno iz želje da moje znanje i iskustvo iskoristim da pomognem svojoj zemlji i njenim građanima, da prebrode izraženu ekonomsku krizu. I mislim da sam uspio u pokretanju pozitivnih privrednih procesa. No, ovdje moja misija završava. Političkih ambicija nemam, a poslije završetka mandata planiram se vratiti svom poslu.

(biznis.ba)