Jan Braun: BiH ima najgore ceste u regionu

Ako budu usvojene akcize na gorivo, sredstva neće ići u budžete, već direktno za izgradnju autoputeva, rekao je Jan Braun, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 14.12.2017 11:49
Prema njegovom mišljenju, BiH treba nove akcize jer inače neće moći graditi nove autoputeve, a postojeća putna infrastruktura je, kako kaže, najgora u regionu.


"Naše analize pokazuju da nam BiH neće moći vratiti novac bez povećanja akciza. Znači, građani će kupovinom goriva ujedno platiti izgradnju puteva, a nama vratiti novac koji smo pozajmili", rekao je Braun.

Zašto bi za prosječnog građanina BiH bilo važno usvojiti akcize na gorivo?

BRAUN: Ono što se često zaboravlja je da akcize na gorivo za puteve i autoputeve već postoje. Stvar je u tome da je nivo postojećih akciza iscrpio postojeći potencijal za pozajmice. Pitanje je sljedeće: koliko još novca preduzeća za autoputeve i cestovna preduzeća mogu pozajmiti za izgradnju koridora 5c i druge projekte? Konkretno, za dio koridora 5c i autoputeve u RS, odnosno dio koji se odnosi na autoput Banjaluka - Doboj postojeće akcize su potpuno iskorištene. Dakle, za predstojeće radove nema više prostora za pozajmice. Mi smo potpisali pozajmice od oko 220 miliona evra za nove dionice koridora 5c i cestovne projekte, međutim novac ne može biti oslobođen dok ne budu usvojene nove akcize. Uz pomenutih 220 miliona, mi bismo za izgradnju cesta mogli odobriti dodatne projekte u vrijednosti od 250 miliona evra. Međutim, da biste mogli vratiti novac, trebaju vam nove akcize. Mi smatramo da su akcize za puteve i autoputeve najbolji način za otplatu pozajmica zato što je to najtransparentniji mehanizam za koji je dokazano da funkcioniše. A EU i Međunarodni monetarni fond dijele ovo mišljenje. Novac koji prikupimo kroz dodatne akcize neće ići u entitetske budžete, nego direktno na račun preduzeća za izgradnju autoputeva. Tako će građani biti sigurni da ono što prikupimo kroz te dodatne akcize ide isključivo za autoputeve.

Zašto su akcize, dugoročno gledano, dobitna situacija za građane?

BRAUN: Dugoročno, ovo je sasvim sigurno dobro za građane jednostavno zato što BiH ima užasne ceste. Svaki vozač u BiH to dobro zna. Vaša transportna infrastruktura je najgora u regionu. Ja sam bio u Bijeljini u subotu i pokušavao sam doći do Brčkog. Kažem pokušavao zato što mi je trebalo dva sata. A daljina je samo 50 kilometara. Cesta je loša, opasna, bilo je kamiona koji su blokirali cestu. A kad sam ušao u Hrvatsku, potpuno druga slika. BiH neće moći privući investicije i razvijati ekonomiju bez dobre transportne infrastrukture jer niko neće htjeti doći. Sam koridor 5c povećava vaš BDP za jedan odsto. Trenutni rast BDP-a BiH iznosi 2,5 odsto, a bio bi 3,5 odsto da radovi na koridoru 5c nisu toliko usporili.

Novac za akcize u prošlosti je završavao u budžetskoj potrošnji. Šta nam je garancija da se to neće desiti ponovo ako sada usvojimo akcize?

BRAUN: To je odlično pitanje. Ono što je sada drugačije u odnosu na zakon koji je odbačen ljetos je da je EU predložila amandmane koji će povećati transparentnost tako što će novac ići direktno u preduzeća za autoputeve. Rješenja koja smo unijeli su tehnički komplikovana, ali sa sigurnošću možemo reći sljedeće: sredstva od akciza ići će direktno za izgradnju autoputeva.

Ako sada usvojimo akcize, šta će se promijeniti u narednih nekoliko godina?

BRAUN: Stvari bi se promijenile mnogo i to brzo. EBRD vam može odmah staviti na raspolaganje mnogo novca. Taj novac bi bio ubrizgan direktno u vašu ekonomiju. Izgradnja cesta znači ugovori za građevinska preduzeća i radna mjesta, a kada jednom budu izgrađene, pomoći će razvoju ekonomije.

Da li će pozitivni efekti za ekonomiju o kojima govorite prevazići "negativne efekte" da će novac za izgradnju tih cesta biti vraćen?

BRAUN: Zato smo na početku govorili o potrebi povećanja akciza. EBRD nema nikakvu ideološku poziciju spram akciza. Radi se o tome da naše analize pokazuju da nam BiH neće moći vratiti novac bez povećanja akciza. Znači, građani će kupovinom goriva ujedno platiti izgradnju puteva, a nama vratiti novac koji smo pozajmili. Međutim, u pitanju su dugoročni koncesioni krediti za državne potrebe, a to je najjeftiniji novac koji igdje možete pronaći. Radi se o tipu pozajmica s rokom otplate od 15 godina uz kamatnu stopu od jedan odsto.

Misija EBRD-a u BiH

Šta je, u stvari EBRD? Mnogo građana misli da je to komercijalna banka koja želi zarađivati na projektima u BiH. O čemu se tačno radi?

BRAUN: Misija EBRD-a je da pomogne BiH da postane funkcionalna tržišna ekonomija. Taj cilj još nismo ispunili zato što BiH treba učiniti još mnogo toga. BiH treba veći privatni sektor, i na tome radimo. BiH treba investicije u ekološki prihvatljive tehnologije, i na tome radimo takođe. A, takođe, BiH treba bolju transportnu infrastrukturu, i zato govorimo o akcizama. Mi želimo da BiH bude bolje integrisana sa susjedima. Važan element su ceste i željeznica, a to znači i koridor 5c. Osim toga, imamo mnogo aktivnosti u pomaganju privatnom sektoru, posebno malim preduzećima.

(biznis.ba)