Moore: Studenti igraju važnu ulogu za bolju BiH

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Johnatan Moore kazao je da Misija OSCE-a ima principe i ciljeve koji uključuju bolje sutra za BiH, te da u tome studenti igraju važnu ulogu, nadajući se da i oni vide studije kao ulaganje, ne samo u svoju već i u budućnost BiH.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 15.10.2015 16:05
To je izjavio povodom predavanja i diskusije o temi "Obrazovanje za budućnost", koju je danas u Sarajevu organizirao Fakultet političkih nauka. Moore je pojasnio studentima da Misija OSCE-a u BiH ima razne prioritete, uključujući i obrazovanje, koje igra posebno važnu ulogu. 

Podsjetio je da OSCE nije toliko aktivan na nivou visokog obrazovanja, već više na nivou osnovnih i srednjih škola. U tom pogledu, istaknuo je, u nekim dijelovima BiH u multietničkom smislu, sve se realizira kako treba, dok u nekim mjesnim zajednicama ili općinama situacija nije savršena kada je riječ o suživotu i toleranciji. 

- To, nažalost, ima posljedice za kvalitet obrazovanja, koji mora biti prioritet - smatra Moore. 

O ulozi međunarodne zajednice u BiH naveo je da nije ovdje zbog toga što ima sve odgovore, te da ni on nema rješenja za pitanja o tome na koji način bh. političari trebaju raditi svoj posao ili kako neka zajednica, koja je bila izložena pritisku rata, može nešto promijeniti. 

Osvrnuo se i na februarske proteste prošle godine, te napomenuo da su ih tada neki ljudi zloupotrijebili, podsjetivši na napade na zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu, kao i druge objekte u Tuzli i Mostaru. Međunarodna zajednica gledala je na tu situaciju kao na mogući početak promjena u BiH. 

Međutim, kako je ocijenio šef Misije OSCE-a u BiH, možda su previše očekivali, smatrajući da će rezultat protesta biti neki novi politički pokret ili više političkog momentuma u vezi s prošlogodšnjim oktobarskim izborima, ali, nažalost nije došlo do toga. U svakom slučaju, zaključio je, građani BiH i predstavnici međunarodne zajednice su partneri, ali međunarodna zajednica nije odgovorna za rezultate. Dodao je da je to možda i najveća greška međunarodne zajednice što prečesto govori kako ima sve odgovore i mogućnosti, dok zapravo sve zavisi od Bosanaca i Hercegovaca. 

(Fena)