Završena vjetroelektrana Mesihovina, u pogonu na proljeće

Postavljanje prve vjetroelektrane u BiH, VE Mesihovina koja se nalazi u općini Tomislavgrad, završeno je ovih dana.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 07.12.2017 10:09
Ukupna investicijska vrijednost projekta je oko 81 milion eura, a njegovo puštanje u rad očekuje se na proljeće 2018. godine. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB, piše Večernji list BiH. 
- Vjetroelektrana Mesihovina sastoji se od 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu EP HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije te osigurati nova radna mjesta na području općine Tomislavgrad - naveli su ranije iz EP HZ HB. 
Na realiziciji projekta za LOT 1a (vjetroagregati s temeljima) radili su konzorcij Siemens (Siemens Wind Power A/S Danska i Siemens Wind Power d.o.o. Hrvatska). Vrijednost ugovora, uključujući održavanje tokom prve dvije godine garantnog roka, je 71,940.000 eura. Za LOT 1b (interna kablvoska mreža i TS 20/110kV s priključkom na EES) angažovani su konzorcij ABB d.o.o. Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. Vrijednost ugovora za LOT 1b je 4,275.447,28 eura. Izvođenje građevinskih radova (pristupne ceste i platforme za kranove) povjereno je kompaniji Strabag d.o.o. Sarajevo. Vrijednost tog ugovora je 4,302.837,34 KM bez PDV-a. 

Uz izgradnju VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad JP Elektroprivreda HZ HB radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 miliona eura.

(biznis.ba)