Još sedam boračkih porodica uselilo u stanove u vogošćanskom naselju Rosulje

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo uručio je danas ključeve stanova za još sedam pripadnika boračke populacije koji su to pravo ostvarili kroz Program dodjele stanova u vlasništvo za ovu godinu.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 06.12.2017 14:22
U novoizgrađene stanove u vogošćanskom naselju Rosulje uselile su supruge šehida Suvada Omerović, Samija Bektić, Fatima Salihović, Šahida Mršo i Begajeta Nuhanović, te ratni vojni invalidi Mizet Bajramović i Medina Mehić.

Stanove je kupilo resorno ministarstvo od Fonda KS-a za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i izbjegle osobe, nakon pribavljene saglasnosti od Skupštine KS-a.

- Za rješavanje jednog od najznačajnih egzistencijalnih pitanja ovih sedam porodica iz budžeta KS-a za ovu godinu izdvojeno je 581.000 KM. Ovo je nastavak projekta dodjele stanova pripadnicima boračke populacije prema ustanovljenoj rang listi. U 2017. godini je kupljen i dodijeljen 21 stan, ali to nije kraj projekta za tekuću godinu jer u decembru očekujemo odluku Skupštine KS o kupovini još 20 stanova za boračke porodice - izjavio je Fišo.

Najavio je i da je za te svrhe budžetom Kantona Sarajevo za narednu godinu planirano 2.500.000 KM.

Direktor Fonda Mirza Emirhafizović kazao je da je taj projekt nastavak dugogodišnje saradnje sa Ministarstvom za boračka pitanja i Vladom KS.

- Očekujemo da će biti potpisano još 20 ugovora za useljenje boračkih porodica u objektima B1 i B na ovom lokalitetu do septembra iduće godine - istakao je direktor Emirhafizović.

Podsjetio je da je Vlada KS-a osnovala taj fond s ciljem rješavanja stambenih pitanja boračke populacije i mladih, te da su u te svrhe u stambenom naselju Rosulje dosada izgrađene 522 stambene jedinice, saopćeno je iz Pres službe KS.

(Fena)