Promovirana Četvrta klasa oficira Oružanih snaga BiH

Četvrta klasa mladih oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) promovirana je danas na prigodnoj ceremoniji u Domu OSBiH.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 06.12.2017 13:36
Nakon uspješno završene oficirske obuke, šezdeset i sedam pripadnika 4. klase, koji su iz civilstva aplicirali za prijem u oficirski kor OSBiH, položili su svečanu zakletvu i potpisali ugovore o prijemu u profesionalnu vojnu službu u početnom činu (potporučnik) oficira OSBiH.

Čestitke budućim mladim liderima OSBiH uputila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, istaknuvši značaj kadrovskog zanavljanja, odnosno podmlađivanja oficirskog kora i sastava OSBiH na transparentan način i u skladu s utvrđenim kriterijima i standardima.

- Danas smo nazočili promociji budućih lidera u OSBiH, mladih osoba koje imaju priliku postati i generali OSBiH, a koje su svojim jednogodišnjim radom, zalaganjem i odgovorom na postavljene zadaće tijekom obuke pokazali da su sposobni, educirani, inteligentni i profesionalni - kazala je Pendeš u izjavi za medije.

Dodala je da su tokom obuke demonstrirali najviše ljudske vrijednosti i osobine, solidarizirajući se i njegujući timski rad i duh zajedništva.

Kako je istim povodom istaknuo načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, OSBiH su od danas bogatije za 67 novih mladih oficira u činu potporučnika.

Podsjetio je da su "otvorena vrata" za sve mlade koji su opredijeljeni i žele da sudjeluju u jačanju sigurnosnog sistema BiH, pozivajući ih da se prijave na javne oglase za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Prioritetnim je ocijenio jačanje sposobnosti i ukupnih kapaciteta OSBiH, a, prije svega, jačanje personalne strukture i prijem mladih vojnika podoficira i oficira.  

Komandant Komande obuke i doktrine (KOID) OSBiH brigadir Ilija Petrović kazao je kako prijem mladih osoba u profesionalnu službu u OSBiH, istodobno, znači i razlog manje za odlazak iz BiH.

Naveo je kako je nedavno promovirano 27 podoficira, te da će do kraja godine biti primljeno i  147 mladih vojnika, čime će OSBiH postati bogatije za oko 250 novih ljudi početkom naredne godine.

- Ovim se, itekako, poboljšavaju naše mogućnosti, naše kompetencije i kompatibilnost, odnosno interoperabilnost, a time i ubrzava naš put ka punopravnom članstvu u euroatlantskim institucijama - poručio je brigadir Petrović.   

Najbolja polaznica u sklopu 4. klase oficira OSBiH potporučnica Gordana Ognjenović novinarima je kazala da se 11 mjeseci pripremala za budući poziv te da je spremna odgovoriti svim profesionalnim izazovima na častan i odgovoran način.

Iskazala je zahvalnost uime 4. klase svim instruktorima i drugima koji su sudjelovali u realizaciji veoma zahtjevne oficirske obuke.

Prijem kandidata iz civilstva u oficirki kor OSBiH realiziran je u sklopu projekta „Osnovna oficirska obuka“, koji podržava Vlada Velike Britanije, odnosno britanska ambasada u BiH - Ured vojnog atašea u suradnji s NATO-štabom Sarajevo i Komandom EUFOR-a, a radi se pripadnicima 4. klase koji su odabrani nakon zahtjevnog procesa selekcije, odnosno rigorozne provjere njihovih psiho-fizičkih i intelektualnih sposobnosti.

(Fena)