Kombiteks na putu da preraste u respektabilnu industrijsku zonu

Izgradnjom saobraćajnice kroz krug nekadašnjeg preduzeća "Kombiteks" u Bihaću, te elektro, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, biće kompletiran projekat buduće industrijske zone na tom lokalitetu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 06.12.2017 11:37
Ovo je istakao stečajni upravnik "Kombiteksa" Šefik Smlatić, rekavši kako se radi o aktivnostima koje su u toku, te da su projekat podržale lokalne vlasti i nadležna preduzeća. Smlatić ističe kako je dogovorena finansijska konstrukcija cijelog projekta i da će on biti finansiran sredstvima gradskih vlasti, "Elektroprivrede BiH" i privrednika koji su na ovom lokalitetu kupili zemljište i objekte. 

"Ostalo je da se riješe imovinsko-pravni odnosi u vezi sa dijelom zemljišta koje će biti zahvaćeno saobraćajnicom i pratećom infrastrukturom, a nije u vlasništvu "Kombiteksa". Tu očekujemo pomoć gradskih vlasti kako bi se u što skorije vrijeme riješio taj problem", istakao je Smlatić. 

Prema njegovim riječima, nekadašnji krug "Kombiteksa" na najboljem je putu da preraste u respektabilnu industrijsku zonu, a do sada je prodato više od 60% imovine ovog preduzeća koje se prostire na 150 dunuma zemljišta. 

"Do sada je imovinu 'Kombiteksa' kupio veliki broj većih i manjih firmi, koje u novoj industrijskoj zoni vide svoj poslovni interes. Kupci parcela i poslovnih objekata su mahom lokalni privredni subjekti koji planiraju pokretanje, proširenje ili izmještanje svojih poslovnih djelatnosti", istakao je Smlatić, te dodao da se radi o firmama koje se bave metalskom industrijom, trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, transportom, izgradnjom sistema za grijanje, telekomunikacijama te auto-servisiranjem. 

Da bi buduća poslovna zona dostigla još viši nivo funkcionalnosti, pristupilo se izgradnji postojeće saobraćajnice, te povezivanju cijelog kompleksa s lokalnom putnom infrastrukturom. 
U prijeratnom periodu "Kombiteks" je bio jedan od nosilaca privrednog razvoja Bihaća i zapošljavao je oko 5.000 radnika. Nakon neuspješne privatizacije, proizvodnja je obustavljena prije devet godina, a prije godinu dana firma je otišla u stečaj, izvjetšavaju nezavisne.com.

(indikator.ba)