Narodna skupština RS-a 12. decembra o budžetu za 2018

Posebna sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj će po hitnom postupku biti razmatrani prijedlozi programa ekonomskih reformi RS-a za 2018-2020. godinu i budžeta RS-a za 2018., zakazana je za 12. decembar.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 04.12.2017 12:50
Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice zatražila je entitetska vlada.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma rekao novinarima da za prijedlog tog dnevnog reda nisu glasali poslanici opozicije.

U SDS-u, PDP-u i NDP-u smatraju da je budžet trebalo da se razmatra u redovnoj proceduri, ali Čubrilović tvrdi da nije prekršena predviđena procedura ni njegovim predlaganjem po hitnom postupku.

Ne očekuje, međutim, da će opozicija bojkotovati sjednicu.

Na posebnom zasjedanju trebalo bi da budu razmatrane i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS-a za 2018. godinu.

Po hitnom postupku predloženi su i prijedlozi zakona o izmjenama zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, doprinosima, te dječijoj zaštiti.

Vlada RS-a je također po hitnom postupku predložila i usvajanje zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS-a i o Pravobranilaštvu.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Na dnevnom redu sjednice je i usvajanje zajedničke izjave Kolegijuma Narodne skupštine RS-a o potvrđivanju opredijeljenosti parlamenata u BiH za integracije u EU, preduzimanjem mjera za provođenje preporuka i akcionih planova za jačanje uloge parlamenata u kontekstu integracija EU.

U kontekstu okončanja Twinning light projekta “Podrška administrativnim strukturama za poslove integracija u EU parlamenata u Bosni i Hercegovini” koji finansira EU, kolegijumi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine RS-a, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, i predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH odlučili su da potvrde svoju opredijeljenost za preduzimanje daljih mjera s ciljem efikasnog i nesmetanog rukovođenja poslovima evropskih integracija koji se tiču parlamenata.

(Fena)