Mahmutbegović: Dijabetičari mogu imati kvalitetan život ako poštuju uputstava

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutebegović izjavila je danas povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa da oboljeli od te bolesti mogu imati kvalitetan život ako se pridržavaju uputstava ljekara i vode više računa o preventivnim pregledima, rade na promjenama u načinu života i vode računa o načinu ishrane i fizičkim aktivnostima, te smanje stresne situacije koliko je to moguće.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 14.11.2017 14:13
Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra u cijelom svijetu, a cilj obilježavanja je podizanje svijesti o dijabetesu, oboljenju koje pogađa sve dobne  uzraste, kako djecu tako i odrasle. Veoma je važno upoznati se o načinu nastanka i simptomima dijabetesa, te riziko-faktorima tog oboljenja.

- I danas, kao i ranije, želim dati punu podršku oboljelima, te radu udruženja koja rade na pravilnom informisanju javnosti o ovom oboljenju koje se javlja u epidemijskim razmjerama. Mnogo je danas, na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, u BiH aktivnosti i promotivnih zdravstvenih pregleda koji imaju za cilj da ukažu na ovaj značajan javno-zdravstveni problem i da se na taj način pomogne oboljelima - navela je Mahmutbegović.

Istakla je da je evidentan porast broja oboljelih od dijabetesa u svijetu i kod nas, te da po procjenama Međunarodne federacije za dijabetes 366 miliona ljudi u svijetu ima dijabetes, broj oboljelih ubrzano raste i očekuje se da će se za 20 godina broj oboljelih povećati na više od 552 miliona, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednice FBiH.

(Fena)