Hajrić: Dijaspora u Australiji zapostavljena, zadnji posjet bio prije 13 godina

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Australiji i Novom Zelandu Mirza Hajrić izjavio je da je moguće nastaviti jačati trgovinu s tim zemljama i prezentirati mogućnosti za investicije te da se na tome radi koristeći dijelom i udruge poslovnih ljudi.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 14.11.2017 11:25
Također, moguće je snažnije potaknuti i razvoj turizma, jer se sve više Australaca odlučuje posjetiti našu zemlju. Također se trudimo finalizirati rad na bilateralnom sporazumu o socijalnom osiguranju kojim će biti regulirano pitanje mirovina za naše građane koji se odluče vratiti u BiH – izjavio je Harić u intervjuu za “Večernji list”.

Ocjenjujući nedavni posjet predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića Australiji i Novom Zelandu Hajrić je kazao kako je bio izuzetno uspješan. Podsjeća da je posljednji posjet ovim zemljama na razini Predsjedništva BiH bio prije 13 godina.

-Često se čuju kritike kako je dijaspora zapostavljena, a kada se učini jedan veliki napor da se organizira ovakav državni posjet, onda se kritike preusmjere na troškove, tračeve i slično – ustvrdio je Hajrić.  

Naglašava kakao se s jakom i organiziranom bh. zajednicom u Australiji i Novom Zelandu, ogromna fizička razdaljina između naših država smanjuje svakim danom.

-U današnjem trendu globalizacije nema malih, dalekih i nevažnih država – kazao je Hajrić navodeći podatke po kojima u Australiji živi više od 50.000, a na Novom Zelandu više od 5.000 građana podrijetlom iz BiH.

(Fena)