Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 127. sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima čiji je cilj stimulisanje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto).

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 10.11.2017 13:58
Izmjenom se rok za primjenu člana 20a. produžuje sa 24 na 48 mjeseci. Naime, ovim članom propisano je plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini umnožak prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.

Utvrđeni su i prijedlozi Zakona o turizmu FBiH i Zakona o boravišnoj taksi FBiH.

Ciljevi Zakona o turizmu FBiH su, uz ostale, suzbijanje sive ekonomije i obezbjeđenje bolje zaštite klijenata turističkih agencija. Predložena rješenja uvode više discipline u ovu oblast. Predviđa se osnivanje turističkih organizacija kao pravnih osoba sa svojim pravima i obavezama. S tim u vezi jača se odgovornost tih organizacija u pogledu pripreme i provođenja promotivnih aktivnosti i unapređenja turizma.

Kada je riječ o Zakonu o boravišnoj taksi, on poznaje međuopćinske, zatim Turističku organizaciju FBiH, turističke organizacije kantona, te gradova ili općina. Boravišna taksa je prihod Federacije BiH, kantona i jedinice lokalne samouprave i raspoređuje se Turističkoj organizaciji FBiH, turističkim organizacijama kantona, gradova i općina.

Federalna vlada donijela je Odluku o izboru korisnika za raspodjelu preostalog dijela grant sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na stavci kapitalnih transfera javnim preduzećima namijenjenih finansiranju razvojnih projekata. Na ovaj način je privrednom društvu BNT - Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, iz sektora namjenske industrije, dodijeljeno 300.000 KM.

Prihvativši informaciju najviših pravosudnih institucija Federacije BiH, Federalna vlada danas je donijela konkretne zaključke s ciljem stvaranja neophodnih preduslova za početak rada posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koji se odnose na tehničke, kadrovske i finansijske pretpostavke za provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH.

Vlada FBiH danas je prihvatila završnu informaciju o izboru projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 - 450 MW u TE Tuzla, koju je pripremila Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te ovom javnom preduzeću dala saglasnost na odabir Konzorcija China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC (lider konzorcija) i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co., Ltd - GEDI (član Konzorcija) za Projektnog partnera za izgradnju Bloka 7. Data je saglasnost i na predložene tekstove Sporazuma o projektnom partnerstvu između Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo i Konzorcija, kao i Ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7.

Današnja sjednica Vlade FBiH je prekinuta zbog obaveza federalnih ministara.

O datumu i terminu njenog nastavka bit ćete pravovremeno obaviješteni, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(Fena)