SDPBiH i DF: Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata PFBiH

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte su na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH koji su zajednički uputili u parlamentarnu proceduru.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 09.11.2017 14:00
Kako je rečeno, predloženi zakon je usklađen s Ustavom BiH, Ustavom Federacije BiH te Izbornim zakonom BiH.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je kazao da obaveza donošenja ovog zakona u Federaciji BiH proizilazi iz Izbornog zakona BiH. Po njegovim riječima, rješenjima koja sadrži ovaj zakon provode se i principi presude Ustavnog suda BiH po alepaciji Bože Ljubića.

- Također, zakon je usklađen sa svim demokratskim principima utvrđenim od strane Venecijanske komisije, te u skladu s izjašnjenjem Venecijanske komisije koje su dali Ustavnom sudu BiH u postupku po apelaciji Bože Ljubića, gdje su jasno naglasili da rješenje treba tražiti u skladu sa odredbama Ustava FBiH - pojasnio je Nikšić.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je kazao da ovo što rade treba posmatrati u paketu s još jednim prijedlogom zakona koji će ići u državnom parlamentu, koji pripremaju ne samo DF i SDP nego više političkih subjekata, a koji treba da onemogući izborne prevare.

- Dakle, uvođenje nekih novih tehnologija na sam dan izbora i kod brojanja glasova. Nije nepoznato da se tu kod nas u svakom izbornom ciklusu jako manipuliše, odnosno da broj nevažećih glasačkih listića izgleda u BiH raste iz ciklusa u ciklus – kazao je Komšić.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, pojasnio je da se njime rješava situacija sa popunom Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- S tim da smo predvidjeli da to važi, da je ta norma privremena. Konkretno se tiče ove situacije Kluba Srba u kojoj smo sada, ali važi za svaki klub u Domu naroda u slučaju da se desi ova situacija. Norma je privremenog karaktera, trebala bi da vrijedi za izbore 2018. da se ne bi našli ponovno u sljedećem izbornom ciklusu u ovakvoj situaciji kad imate nepopunjen klub jednog konstitutivnog naroda - kazao je Komšić.

Dodao je da je ovo pokušaj da se u postojećoj situaciji, na potpuno ustavan način, omogući održavanje izbora i implementacija izbornih rezultata.

Predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte  u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić je kazao da je ovo institucionalni odgovor na eventualnu blokadu, odnosno eventualnu nemogućnost implementacije rezultata izbora 2018. godine za nivo Federacije BiH.

- Ovim rješenjem se, između ostalog, poštuju i provode i načela presude Ustavnog suda BiH po alepaciji Bože Ljubića - kazao je Đonlagić.

Dodao je da se ovim prijedlogom zakona spriječava „mostarizacija cijele Federacije BiH“.

Najavio je da će ova dva kluba zatražiti održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kako bi imali ovu tačku dnevnog reda na sjednici.    

Predsjednik Kluba poslanka SDP-a BiH Elvir Karajbić je naveo da je ovo zakon koji predstavlja kompromis između građanskog, čemu teže ove dvije stranke, i trenutnog stanja „koje nije najsretnije u FBiH“.

Predloženi zakon se sastoji od dva dijela. Prvi uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u skladu sa demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima. 

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi  Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

U skladu s tom ustavnom odredbom, te sa drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda. Osim toga, ovim zakonom se omogućava razrješenje situacije u slučaju nedostatka delegata u nekom klubu i to samo u ovom izbornom ciklusu ili do promjene Ustava FBiH - navode iz SDP-a i DF-a.

(Fena)